Din arbetstid och dina villkor som doktorand

Många doktorander vittnar om att de ofta jobbar för mycket. Mängden undervisning är så pass stor att de får ägna sig åt den egna utbildningen på fritiden. Så ska det inte behöva vara.

Förskola - övrigt

Som doktorand har du en speciell form av anställning, en så kallad utbildningstjänst. Du förväntas i de flesta fall undervisa samtidigt som du arbetar med din avhandling. 

Men många doktorander vittnar om att mängden undervisning är så pass stor att de får ägna sig åt den egna utbildningen på fritiden. Du kanske känner igen dig? Så ska det inte vara, din arbetstid har gränser. 

Du precis som alla andra arbetstagare ska ha en arbetsdag som går ihop, där alla dina arbetsuppgifter ryms inom arbetstiden. En förutsättning för att kunna doktorera är ju att du ska kunna ägna dig åt din egen utbildning.

Här går vi igenom vanliga frågor vi får från doktorander om arbetstid och villkor. 

Jag hinner inte med mina egna studier som doktorand, hur kan jag göra?

Du ska i första hand ägna dig åt din egen utbildning. På den punkten är högskoleförordningen väldigt tydlig. Om du upplever att tiden inte räcker till ska du prata med din chef eller handledare. Om det inte räcker, ta kontakt med ditt lokala ombud. 

Hur lång ska en doktorandanställning vara?

Den första anställningen är på ett år. Därefter kan anställningen förlängas med två år i taget. Den får dock inte vara längre än totalt åtta år.

Huvudregeln är att en doktorandanställning är på heltid. Om du själv önskar en deltidsanställning kan du och din arbetsgivare komma överens om det.

Finns ett tak för mängden undervisning jag ska ha som doktorand?

Enligt högskoleförordningen får du som doktorand ägna max 20 procent av din arbetstid åt undervisning och andra arbetsuppgifter som inte är direkt kopplade till den egna utbildningen. 

Vad händer om jag behöver vabba eller blir sjukskriven?

Om du till exempel blir sjuk eller behöver vara föräldraledig har du rätt att förlänga anställningen som doktorand med motsvarande tid. 

Råd och stöd

Högskola - övrigt

Allt för dig som är doktorand

Du ska ha en bra arbetssituation och tid för din forskning. Vi finns här för dig när du behöver det. Här har vi samlat inspiration, råd och stöd särskilt för dig.

Din lön

Grundskola - porträtt

Så mycket tjänar doktorander

Som doktorand är du betydelsefull för utvecklingen av nya kunskaper och lösningar. Det är egentligen konstigt att inte doktorander tjänar mer. Lönen följer hur lönestegen ser ut på ditt lärosäte.

300 000 kollegor i ryggen

Högskola - gruppbild

Vi finns här för dig

De allra flesta lärare – från förskola till högskola – är medlemmar hos oss. Det är tillsammans vi bäst kan påverka våra villkor. Som doktorand betalar du endast 65 kr/ månad. Välkommen!

Frågor & svar