
9 steg för bättre koll på schema och din tid för planering, reflektion och utveckling

Det beror på om ni kan föra samtal med varandra och er chef utifrån en veckas schema eller om variationerna behöver synas för att ni ska komma åt den ni behöver få syn på/visa för andra.
Så konkret som möjligt brukar vara bäst, så de tre olika vore bra. Kanske kan nr 2 och 3 bara ta upp variationerna måndag och fredag?
Låter vettigt. Dumt att sitta med tre veckors schema om det bara gäller 5+4 dagar. ;)
Rast är väl måltidsuppehåll. 30 min?
10 - 20 min bortplockning och efterarbete + förarbete till nästa lektion 30 -10 min. vart tog rasten vägen.
måste man inte beakta det i schemaläggningen.
Är antagligen också i olika klassrum. Varför lägger ni inte ut det i förslaget?
Hej
Rast och måltidsuppehåll är i avtalshänseende olika saker.
Rasten bör vara minst 30 minuter och är inte arbetstid. Under rasten ska du kunna lämna arbetsplatsen och inte ha några arbetsuppgifter.
I vårt exempel har vi i punkt 5 pekat på behovet av tid för praktiskt kringarbete samt förflyttning. Vi hoppas att man ser det som ett tips och själv pekar på det behov som finns i den egna, praktiska verkligheten.
Vaket! Visst är det så och visst skulle det uppmärksammas men det föll bort. Nu är det åtgärdat.
Tack för hjälpen.
Vi pratar mycket om var rasten ska läggas. ATL säger att man inte ska arbeta mer än 5 timmar utan rast. I det här exemplet är så inte fallet på måndagen och inte en uppmärksammad del att se över. Hur tänktes det där? Det är ju en paus inlagd men styr den rasten?
Finns inte detta som digitalt verktyg? Vore kanoners! Tänker även att kunna lägga arbetslagets scheman "på varandra" för att lättare kunna se t ex krockar eller för låg bemanning.
Hej Jayne
Förutsättningar och organisation ser ju olika ut för olika lärargrupper men varierar också inom grupperna. I grund och botten är det fråga om att beskriva hur de arbetsuppgifter man har, ryms inom arbetstiden och att göra en bedömning om tiden räcker för att nå den kvalitet som förväntas. Några svar på dina frågor: Utifrån det du beskriver skulle jag utgå från "förskollärarens nio steg" men även ta en titt på "Undersök dina arbetstider - nio steg".
Att ha planeringstid samtidigt som du är i barngrupp låter inte bra.
Pauser är ju i stor utsträckning till just för återhämtning. När man möter människor en stor del av sin arbetstid är pauser viktiga för att kvaliteten i mötet ska vara god - hela dagen. Återhämtning är också viktig för din hälsa. Det finns inga regler om antal minuter men lagen säger att arbetet ska organiseras så att det finns möjlighet att ta ”de pauser som behövs”.
/Robban Nilsson, ombudsman
Vad gäller förskollärare i förskoleklass och även på fritids? Jag jobbar 40 timmar i barngrupp, där ingår min planeringstid. Har ansvar för 25 elever, själv i f klassen. Fritidspedagogen ansvarar på fritids. Jag har utv samtalen själv.
Paus? Har vi rätt till det?
Återhämtningstid mellan två verksamheter, finns det?
Ska jag rätta mig efter vad som gäller för förskollärare på förskola eller ?
Hej
Nu finns en tom schemamall som bilaga på sidan.
Hej!
Saknar också ett schema att fylla i, bra att det är på gång. Det blir lättare att få en helhetssyn på vad man gör och för att kunna ha dialog med sina kollegor och chef om arbetsfördelning och reflektionstiden.
Hej Karin! Vi har uppmärksammat det vid vårt möte i Lärarförbundets skolformsnämnd förskola och ska försöka se till att det går att få fram ett sådant verktyg.
Arbetat som förskollärare i Umeå kommun sen 1992. Nu har jag en plocktjänst på Tomtebogård på förskola, fritids och skola. Är ledamot för Lärarförbundet i avdelningsstyrelse, huvudskyddsombud, regionalt skyddsombud och ledamot i Lärarförbundets arbetsmiljöråd. Jag är kursledare i utbildning för nya ombud, skyddsombud och FIA. Jag drivs av möjligheten att påverka villkors, professions och arbetsmiljöfrågor. För mig är det viktigt att alla som anställs i en befattning som lärare kan tillhöra och bli företrädda av ett starkt lärarfack. Vi måste jobba hårt för att huvudmännen ger förutsättningar till behörighetsutbildning för sina obehöriga lärare.
Lärarförbundet måste tydligt visa att vi är ett fackförbund för alla som arbetar som lärare i vårt skolsystem och lägga krutet på att driva villkorsfrågor med fokus på arbetsmiljö och arbetsbelastning. Vi måste vara tydliga med konsekvenserna av det fria skolvalet och vinstdrivna skolor för att få till en förändring som säkerställer att vi får en likvärdig skola.
Min styrka är min breda erfarenhet som lärare i förskola, fritidshem och skola och även erfarenheten från det vardagsfackliga arbetet med förhandlingar, samverkan och arbetsmiljö.
Jättebra men var kan man få ett sånt schema som man fyller i själv Har inte tid till att från början göra ett schema Kan ni inte skriva ut ett schema man kan fylla i själv.
karin.radestig@helsingborg.se
Med ett konto på lararforbundet.se kan du kommentera, spara och söka bland mer än 30 000 artikler. För alla lärare är lika viktiga - även de som inte är medlemmar i vårt fackförbund (ännu).
Bli medlemeller logga in här
Har du som förskollärare tillräcklig koll på din tid för planering, ditt schema och ditt uppdrag? Utifrån förskollärarens utökade uppdrag behöver vi förklara vilka förutsättningar det kräver och varför.
TaggarHur fungerar ditt schema och din planering? Ryms din arbetstid inom arbetstidsavtalet? Hinner du med alla arbetsuppgifter under din arbetstid utan skadlig stress? Finns förutsättningar i vardagen för en rimlig arbetssituation med utrymme för kreativitet och kvalitet?
Taggar
Vi har rullande 3-veckorsschema där måndagar och fredagar är olika. Förstår jag det rätt om vi behöver göra tre sådana här scheman för att få den nödvändiga översikten då?