Studie- och yrkesvägledare i gymnasieskolan

Senast uppdaterad för ungefär 3 år sedan
Taggar
Ann-Kristin
Ann-Kristin Steen

Hej! Läser på skolverkets hemsida att en studie- och yrkesvägledare i gymnasieskolan har i genomsnitt drygt 400 elever/ heltidstjänst i kommunal skola och knappt 800 i fristående skola. I vår kommun har vi 890 elever i snitt på en heltid. Hur ser det ut i din kommun?

  • Skapad 2014-05-28
Ann-Kristin

Om Ann-Kristin Steen

Studie- och yrkesvägledare.

Anonym
Anonym

jag hade över 300 elever på gymnasiet på 20 %

  • Skapad 2016-06-11 15:46
Jenny
Jenny Ivarsson

I frågan om hur många elever man har som syv vid en skola, handlar det ju också om innehållet i arbetsuppgifterna. Jag tänker att om en vägledare vid en grundskola har t ex. 850 elever, vad övrigt än att bara "mata på" med vägledning hinns då med? Nu tänker jag på arbetsuppgifter som prao, lektionstillfällen om arbetslivet etc. Jag har ca 500 elever och arbetar vid grundskolan och nu har vi omorganiserat så en till syv har kommit till på 50%, utöver mig som arbetar här på 100%: Detta för praon i åk 8 och 9, samt syv från tidigare år - besök i åk 6 o s v. Med de ökade och nödvändiga kraven på vägledning från tidigare år, det påverkar syvs arbetsförhållanden - och det är något som huvudmännen måste se över!

  • Skapad 2015-04-15 10:30
Jenny

Om Jenny Ivarsson

Studievägledare vid grundskolan i Kalix Kommun. Fackligt aktiv i Lärarförbundets styrelse i Kalix sedan 2004. Ordförande för Referensorganet för Studie- och yrkesvägledare inom Lärarförbundet.
Har valt att vara aktiv inom Lärarförbundet, bl.a för att vi ser utbildningssytemet som en helhet, där alla olika pedagogiska professioner är viktiga och det inom alla stadier och åldrar. Bloggar på Lärarförbundets syvblogg. Det är viktigt att Lärarförbundets fackliga frågor syns, hörs och debatteras, för de frågor vi driver är viktiga!

Ann-Kristin
Ann-Kristin Steen

Mycket möjligt att du har rätt Tina. Mitt inlägg är från maj förra året och siffrorna alltså från 2013/14. Jag har årets i ett mail någonstans men var ... Återkommer när jag haft tid att leta och hittat dem.

Ann-Kristin

  • Skapad 2015-03-05 10:08
Ann-Kristin

Om Ann-Kristin Steen

Studie- och yrkesvägledare.

Ann-Kristin
Ann-Kristin Steen
Svar till Ann-Kristin Steen

Hej!

I december mailade jag min närmsta chef och frågade hur många elever vi har per vägledare det här läsåret. Svaret jag fick klistrar jag in nu:

"Vi har 909 elever per vägledare på den kommunala grundskolan 6-9
Vi har 907 elever per vägledare i den kommunla gymnasieskolan

Då har jag inte räknat in dropin eftersom de rent tekniskt har en egen budget."

  • Skapad 2015-03-16 15:44
Ann-Kristin

Om Ann-Kristin Steen

Studie- och yrkesvägledare.

Tina
Tina Johansson

Jag trodde snitt 1000?

  • Skapad 2015-02-27 13:16
Tina

Om Tina Johansson

Studie- och yrkesvägledare
Arbetsmarknad och vuxenutbildning, Göteborg

Ann-Kristin
Ann-Kristin Steen

Tack för att du rättar mig! Jag var mig själv när jag skrev. Självklart borde jag ha skrivit huvudman men utgick från min egen anställning, kommunanställd med placering på fristående gymnasieskola.

  • Skapad 2014-06-12 09:42
Ann-Kristin

Om Ann-Kristin Steen

Studie- och yrkesvägledare.

Ann-Kristin
Ann-Kristin Steen

Siffrorna för Göteborg stad är från en information om Vägledningscentrum på SAK-rådsmöte. I grundskolan har mina kollegor 850 elever i årskurserna 6-9, jämfört med landet där studie- och yrkesvägledarna har drygt 500 i kommunal skola och knappt 800 i fristående men det är räknat på elevantal i årskurs 7-9. Det är alltså inte helt jämförbart men ger en hint om skillnaden.

I vägledningscentrum finns någon eller några som gått studie- och yrkesvägledarutbildning men saknar G i någon kurs. De har alltså inte examen. Än! Dessutom har vi två personer kvar som hade tillsvidaretjänst som studie- och yrkesvägledare när vägledningscentrum startade. De som saknar examen får erbjudande av arbetsgivaren att studera med jämna mellanrum. Vi har några som tackat ja och läst kurser och någon t o m hel utbildning.

  • Skapad 2014-06-03 10:04
Ann-Kristin

Om Ann-Kristin Steen

Studie- och yrkesvägledare.

Tony
Tony Löfmark

Hej!

Mellan tummen och pekfingret tror jag vi ligger på 550 elever/heltid i Sundsvalls kommunala gymnasieskolor!

Vill också säga att vi i Sundsvall troligtvis kommer att utlysa två heltider i kommunala grundskolorna. Får vi sökanden och kan tilsätta tjänsterna har vi på alla syvtjänster i kommunala skolan i Sundsvall då behöriga syvare! :-)

  • Skapad 2014-06-02 12:04

Häng med i diskussionen

Med ett konto på lararforbundet.se kan du fråga, svara och diskutera med 230 000 lärare. För alla lärare är lika viktiga - även de som inte är medlemmar i vårt fackförbund (ännu).

Bli medlem

eller logga in här