Lärarförbundet
Bli medlem

Detta är ett inlägg från Ordförandebloggen: Johanna Jaara Åstrand

Nyårskrönika

Johanna Jaara Åstrand sammanfattar det händelserika året 2015 med många milstolpar och flera framgångar för Lärarförbundet och hela lärarkåren.

Det är nästan omöjligt att sammanfatta ett år utan att det låter klyschigt.

”Vad snabbt det gick!”
”Vad mycket som har hänt!”

Men det är ju sant. 2015 har inte bara varit mitt första hela år som förbundsordförande för Lärarförbundet. Det har också varit ett år av många politiskt viktiga segrar, spännande möten, framåtsyftande diskussioner och stora utmaningar.

Årets bild

Årets bild visar tydligt vad läraryrket handlar om. Den berättar hur viktiga vi lärare är för den enskilda eleven, men även för samhället i stort. Jag ser framför mig hur 2016 kan bli året då lärare äntligen får mer tid till både eleverna och det kollegiala samarbetet.

årets instagrambild

Vi lärare är viktiga för den enskilda eleven, men även för samhället i stort.

Årets podd

Därför är årets podd från Skolsverige verkligen ett utmärkt tips för alla lärare som vill få inspiration i arbetsvardagen. Jag fick chansen att vara med och framtidsspana kring hur skolan kommer se ut 2016.

Lyssna på poddcasten Skolsveriges avsnitt "Framåtblickar"

Flera sammanhang

Under året har Lärarförbundet deltagit i många olika sammanhang. På SETT presenterade vi tillsammans med Årstaskolan årets livesändning. Så imponerande och energigivande med nya grepp och tillvägagångssätt! På Skolans dag anordnade vi årets PR-kupp när vi flyttade ut ett klassrum på Sergels Torg i Stockholm och lät lärare och elever ha lektioner inför öppen ridå. Många nyfikna människor stannade och följde undervisningen. På bokmässan i Göteborg skapade Lärarförbundet årets lärarrum där det var liv och rörelse hela dagarna.

Årets PR-kupp skolans dag

Årets PR-kupp under Skolans dag, där klassrummet flyttade ut på Sergels Torg. Både gymnasie och kunskapslyftsminister Aida Hadzialic och utbildningsminister Gustav Fridolin var där.

bokmässan 2015

Medlemmen Ebtisam kom förbi Lärarförbundets mötesplats på Bokmässan och berättade att hon nyss fått sin lärarlegitimation.

Årets lyft

På tal om liv och rörelse, det har verkligen börjat hända saker i politiken kopplat till lärarnas status. Årets lyft är såklart det statliga lönelyftet på 3 miljarder till lärarna. Det kommer inte räcka hela vägen, men det är ett första steg. För utan ökad status riskerar årets hårda siffra att bli ännu större: 65000 – så många lärare som kommer saknas om 10 år.

2015 bjöd på motgång men också framgång

Tidningarnas Telegrambyrå, TT, väljer att sammanfatta året med orden: ”2015 går inte till historien som något muntert år”. Visst är det sant att 2015 har bjudit på en hel del utmaningar, men jag tycker också att 2015 är året då många väldigt positiva processer tagit fart. Nationell samling för läraryrket och skolkommissionen, som bägge tar sikte på ett attraktivt yrke med högre löner och lägre arbetsbelastning.

En annan positiv kraft är den vilja som Sveriges lärare har visat att välkomna alla elever i samband med flyktingkrisen. På samma sätt som skolan och vi lärare alltför ofta figurerar i nyheter som handlar om lärarbrist, kunskapstapp och resursbrist så får man inte för en sekund glömma bort allt positivt som finns att hämta, både i läraryrket och i det år som gått. Att vara lärare är fortfarande världens bästa yrke, skolan och lärarna är en nyckel till integration och om vi arbetar gemensamt och får rätt förutsättningar kan vi nå hur långt som helst.

Nytt år, nya utmaningar

Det är naturligt att blicka bakåt på året som varit men för mig är det minst lika självklart att se framåt. Ett nytt år betyder nya utmaningar, nya möten och nya framsteg. Jag ser fram emot 2016, att få fortsätta driva på för att läraryrket ska få den status det förtjänar, för att fler ska vilja bli och vara lärare och för att varje elev ska få en likvärdig, kvalitativ utbildning.

Men först vill jag önska er alla ett riktigt gott nytt år!

Johanna Jaara Åstrand, förbundsordförande
Följ och kontakta mig på Twitter @JohannaJAstrand eller på instagram @johannajastrand


Frågor & Svar