Lärarförbundet
Bli medlem

Detta är ett inlägg från Lärarstudentbloggen

Vem ska bli min nästa arbetsgivare?

Ett bra arbetslag kan göra mycket på en arbetsplats, men huvudmännen måste se till att vi kan utföra vårt läraruppdrag. Foto: Joakim Kosk

Ett bra arbetslag kan göra mycket på en arbetsplats, men huvudmännen måste se till att vi kan utföra vårt läraruppdrag. Foto: Joakim Kosk

Idag släpps Lärarförbundets rankning "Bästa skolkommun", där kommuner uppmuntras som ger sina elever, lärare och skolledare goda förutsättningar. Här skriver jag kort om vilka faktorer som kommer att styra mitt val av framtida arbetsplats.

För några år sedan bestämde jag mig för att förlänga mitt "efter-gymnasium-äventyr" tills vidare för att stanna i Sverige och påbörjar en bättre lärarutbildning som i synnerhet ska leda till ett bättre lärarjobb än Tyskland kunde bjuda på.

Men vilken av de 290 svenska skolkommuner ska bli min framtida arbetsgivare? Ska det bli Haninge som toppar i löneläget, men är på plats 287 i rankningen? Eller Boxholm som har flest friska lärare? Eller blir det Vilhelmina som satsar mest på skola och verkligen behöver fler utbildade lärare.

Eller blir det Torsby kommun som hamnade på första plats i år genom att har arbetat med skolutvecklingen under flera år. I många av Torsbys skolor används tvålärarsystem i kärnämnena. Det är ett system som lockar mig eftersom det ger lärarna möjlighet att bygga på varandras kompetenser och utvecklar undervisningen tillsammans. Även förskolorna inom kommunen har ett bra rykte och stabil personalstyrka. En av Torsbys utmaningar är stigande andel sjukfrånvaron, och det är en signal som inte borde underskattas.

Det finns många faktorer som kan avgöra mitt val av framtida arbetsplats, men att huvudmännen är en god arbetsgivare spelar definitiv stor roll.

Jag flyttade 130 mil för att få en bättre lärarutbildning, tror mig när jag säger att jag är beredd att flytta igen för en bra arbetsplats. Men inte alla av mina studiekamrater, inta alla Sveriges lärarstudenter har möjlighet att flytta över hela landet för att få den bästa arbetsplats. Men lika som alla elever i Sverige ska ha rätt till en god utbildning oavsett var de bor, borde alla lärare har en god arbetsplats med rätt förutsättningar på plats.

Läs mer om rakningen och bakgrunden här.

Vid tangentbord, Maria Guthke, ordförande Lärarförbundet Student

Frågor & Svar