Lärarförbundet
Bli medlem

Detta är ett inlägg från Lärarstudentbloggen

Vad innebär ett styrelseuppdrag? David berättar!

Ett styrelseuppdrag bjuder på många händelserika stunder! Här är ett potpurri från våra sociala medier under Almedalsveckan.

Ett styrelseuppdrag bjuder på många händelserika stunder! Här är ett potpurri från våra sociala medier under Almedalsveckan.

Verksamhetsåret börjar leda mot sitt slut och Lärarstudent mötet står för dörren! I samband med det kan alla lärarstudenter nominera någon till Lärarförbundet Students nationella styrelse. Här kan du läsa om vad styrelseledamoten David tänker om sitt år i styrelsen.

Mitt första riktiga uppdrag inom styrelsen var att få representera Lärarförbundet Student under vår danska systerorganisations, PLS, årsmöte, vilket jag har skrivit om i ett tidigare blogginlägg. Jag kommer ihåg då hur blandade mina känslor var. Det var känslor av ansvarstagande och spänning inför alla de spännande mötena som skulle att ske. Jag fick lära känna engagerade människor från en annan organisation men också en annan kultur. Det engagemanget jag fick ta del av där stärkte mig i mitt fortsatta arbete.

Under våren i Umeå organiserade vi ett panelsamtal. Här fick jag verkligen känna på hur det känns att ha många bollar i luften och att få allt att fungera. Dels kontaktade jag de olika personerna som skulle delta men jag planerade också innehållet och allt det praktiska som hör till. Utfallet blev att forskare, politiker och studenter kunde mötas och diskutera lärarutbildning. Något som jag är mycket glad över att ha varit en del av!

Nästa externa uppdrag i styrelsen var att åka till Almedalsveckan. Det var första gången för mig. Här fick jag verkligen ta del av något nytt. Möten med människor som jag vanligtvis bara ser i andra sammanhang fick jag nu träffa i den här kontexten. Vi träffade till ministrar, politiker och andra viktiga personer, och det var en av mest spännande sakerna jag har gjort! Känslan av att träffa sådana människor i deras roll och bli lyssnad till är häftigt. Men det är faktiskt så: de vill lyssna till lärarstudenter, för de vet att vi är de framtida lärarna.

En styrelseledamots roll handlar dock inte enbart om att arbeta externt. Det handlar också om att arbeta internt. Som styrelseledamot har du en insyn i organisationen som andra studenter inte har. Därför är det viktigt att låta andra lärarstudenter ta del av arbetet. Därför har du också som ansvar att förklara varför olika beslut tas. Värt att nämna här också – är att du i din roll också är med om att ta beslut. Något som skiljer sig åt från att driva ett lokalt arbete – det är att jag måste tänka i ett nationellt perspektiv. Därför går det inte bara att ha sin utbildning i ryggen eller sin lokala ort. Det är viktigt att se till vad det är som gynnar organisationen och lärarstudenter i stort.

Det jag tar med mig av styrelsearbetet är att vissa typ av projekt har en början och ett slut men det har inte ett engagemang i en styrelse. Det är snarare något som fortgår hela tiden och tar vid av nästa styrelse som ska föra organisationen vidare. Med det hoppas jag att träffa er vid Lärarstudentmötet och att vi där får pratas vid.

Väl mött,
David Blank
styrelseledamot


Är du intresserad av ett styrelseuppdrag?
Eller känner du någon annan som kan passa?
Nominera NU! Läs mer om hur du gör här.

Frågor & Svar