Lärarförbundet
Bli medlem

Detta är ett inlägg från Lärarstudentbloggen

Nu tar Maria Guthke mer plats

Maria Guthke, ny ordförande för Lärarförbundet Student 2019

Maria Guthke, ny ordförande för Lärarförbundet Student 2019

Några i nya styrelsen har hunnit presentera sig här på lärarstudentbloggen. Turen har kommit till Maria, ordförande i Lärarförbundet Student.

Läraryrket var det självklara valet för mig. Det var det enda sett jag kunde förena min önskan att få umgås med barn så mycket som möjligt och min dröm att förbättra världen.

Redan under första året på lärarutbildningen noterade jag att det fanns lite sammanhang mellan olika kurser, att antalet undervisningstimmar varierar stark mellan olika institutioner och att det svåraste att göra under en lärarutbildning verkar vara att åka på utbyte till andra länder. Lärarna jag träffade under min första VFU var entusiastisk kring sina elevers utveckling, men pratade även om stress och en hög arbetsbelastning, inte så konstigt när hälften av kollegium var sjukskriven. Det var inte hellre så konstig att jag då tackade jag för att åka på Lärarstudentmötet 2016 som beskrevs som en lärorik möjlighet att diskutera lärarutbildningar med lärarstudenter från hela Sverige. Beskrivningen var rättvis, men mötet blev så mycket mer. Mötet satt eld på mitt engagemang och jag påbörjade en resa av att försköka omvandla frustration till konstruktiva lösningar. Om vi spolar tiden fram två år, kommer vi till Lärarstudentmöte 2018 där jag ställde upp att bli Lärarförbundet Students ordförande för att det finns så mycket kvar att göra.

Det som lockade mig till Lärarförbundet från början var en känsla av gemenskap, jag fick tillhöra Sveriges lärarkår. Min skolgång i Tyskland sågs inte som bristande kunskaper kring det svenska systemet utan en tillgång av nya perspektiv. Denna gemenskap gav mig styrkan att utmana mig själv och andra att våga ta nästa steg. Att våga ta plats i sammanhang där våra röster inte blir hörda. Nu vill jag ge vidare den där känslan och göra Sveriges lärarstudenters röster hörde i alla sammanhang som rör lärarutbildningar och skolans värld.

Hör gärna av dig till mig med frågor och input till maria.guthke@student.lararforbundet.se

Frågor & Svar