Lärarförbundet
Bli medlem

Detta är ett inlägg från Lärarstudentbloggen

Matilda: med utbildning av hög kvalitet är allt möjligt!

Matilda Gustafsson, nygammal ordförande för Lärarförbundet Student 2018 som en gång drömde om att bli hästtjej.

Matilda Gustafsson, nygammal ordförande för Lärarförbundet Student 2018 som en gång drömde om att bli hästtjej.

Vi har en ny styrelse, och här presenterar de sig. Turen har kommit till Matilda, ordförande i Lärarförbundet Student. Läs här om hennes hästtjejsdrömmar, internationella utbyten och om hur hon vet att god lärarutbildning är nyckeln till en god skola.

När jag var liten drömde jag om att flytta till Argentina, bli hästtjej och servitris.
Tiden gick. Jag ramlade av en häst och slutade drömma om hästtjejeri. Jag jobbade som servitris och blev trött i själen av alldeles för låga löner och hårt slit. Jag flyttade till Chile och blev alldeles för Chilepatriotisk för att någonsin mer kunna drömma om att bo I Argentina.

Tiden gick och jag skaffade nya drömmar. Jag började drömma om att vara lärare. Om att få möta människor på riktigt och om att få vara riktigt kunnig på områden jag är intresserad av. Därför valde jag att plugga till ämneslärare, och därför valde jag också att engagera mig studentfackligt. För mig var det studentfackliga lika självklart som att solen går upp. Jag nöjer mig inte med halvgod kvalitet. Varför ska jag det, när jag faktiskt har rätt till toppengod kvalitet? Därför blev Lärarförbundet Student ett givet forum för mig. Här arbetar vi tillsammans för att alla lärarstudenter får den bästa möjliga lärarutbildningen, och för att alla ska ges förutsättningarna som krävs för att kunna bli så skickliga lärare de vill bli.

Och det här engagemanget har så här långt gett frukt. Varje dag stärks vi som organisation, och varje dag får jag utlopp för det som driver mig: visionen om en värld där alla människor garanteras utbildning och ges samma möjligheter i livet. ”Hur hänger en rättvis värld ihop med studentengagemang?” Undrar du kanske. Som Lärarförbundet Student skriver i sin vision:

”Vi vill skapa den bästa skolan för varje elev.
Vägen dit är lärarutbildning av hög kvalitet som leder till ett attraktivt yrke.”

Det hänger ihop, och därför engagerar jag mig. Därför tror jag att lärarutbildningsfrågor faktiskt är viktigare än många av oss tänker på. Och därför är jag såklart extra glad över att jag just de här dagarna har fått möjlighet att, tillsammans med en delegation från Lärarförbundet, delta på världens tredje Word Women Conference som nu går av stapeln i Marrakesh, Marocko. En konferens som anordnas av Education Internation, för att samtal om kvinnors plats i lärarfacken, om organisering, ledarskap, om de globala utvecklingsmålen och om utbildning.
Se till att följa med mig på äventyret via händelser på vårt instagramkonto!

Tiden går, som sagt. Nu har jag ett och ett halvt år kvar till min lärarexamen och jag drömmer såklart vidare. Kanske kan man vara lärare i andra länder? Kanske kan jag jobba som lärare i Argentina..? Kanske vill jag ta en master i lingvistik? Möjligheterna är oändliga, så länge vi alla har tillgång till utbildning av hög kvalitet.

Matilda Gustafsson
Ordförande
Lärarförbundet Student

Vill du kontakta mig? Gör det via matilda.gustafsson@lararforbundet.se eller via Twitter: @matildagustafs .

Frågor & Svar