Lärarförbundet
Bli medlem

Detta är ett inlägg från Lärarstudentbloggen

Felicia: Jag vill vara del av utveckling! #DÄRFÖRLÄRARE

Felicia Pihl, grundlärarstudent som ser fram emot att få ett spännande jobb.

Felicia Pihl, grundlärarstudent som ser fram emot att få ett spännande jobb.

Fler måste välja läraryrket! Därför sprider vi berättelser om yrkets fina sidor, och om varför vi väljer att utbilda oss till lärare. Här berättar Felicia, grundlärarstudent, om varför hon väljer att utbilda sig till lärare.

För ett år sedan satt jag nervöst framför datorn och surfade in på antagning.se. Jag hade inte en aning om vad jag skulle bli när jag blir stor, men mitt i allt dök grundlärarutbildningen 4-6 upp. Det lät intressant och jag bestämde mig för att kolla lite närmre på den. När jag hade läst på lite om utbildningen bestämde jag mig för att testa. Det svåra valet om vad jag skulle läsa till hösten hade jag nu gjort. Jag kände mig jättenervös över mitt val men samtidigt väldigt peppad.

Sedan kom plötsligt dagen då utbildningen skulle börja, jag klev nervöst in i aulan på Jönköpings universitet. Vad har jag gett mig in på? Kommer jag klara av universitetsstudier? Hur ska jag hinna fixa all kurslitteratur? Många var tankarna som flög runt i mitt huvud, men sedan jag klev in i universitetsatmosfären i Jönköping har jag inte ångrat mitt val att bli lärare. Varför ska jag berätta !

Jag har alltid älskat att stå framför en grupp människor och att få göra det varje dag i mitt framtida yrke känns därför som ett privilegium. Men vägen hit har inte alltid varit självklar eller enkel. Det tog mig hela tre år efter studenten att bestämma mig för vad jag vill göra i framtiden. Under dessa tre år har jag provat mycket, sett mig omkring i världen och arbetat inom alla olika sorters branscher; servitrisyrket, barnomsorgen, administration för att nämna några.

Det var först under mitt sista år innan studierna som jag verkligen jobbade med något jag älskar och brinner för, nämligen som barnskötare på en förskola. Det kändes helt fantastiskt för mig att få följa den barngrupp jag hade. Att se dem utvecklas och bli egna individer på deras livsresa var bara det en glädje i sig! Ingen dag var den andra dagen lik och varje dag kändes det lätt att gå till sitt arbete. Hur gärna vill man inte ha den känslan när man vaknar av sitt alarm på morgonen? Det är något jag prioriterar högt när jag väljer arbete i framtiden. Mitt välmående kommer aldrig kunna ersättas med en högre lön.

Det finns många fördelar med att välja läraryrket. En av dem är att du nästintill är garanterad ett roligt, givande och viktigt arbete direkt efter dina studier. En annan fördel med yrket är att det är väldigt flexibelt. Det visste jag inte innan, men när jag fått göra min första verksamhetsförlagda utbildning så förstod jag att man är väldigt fri. Trots att läroplanen finns att följa är man fri i hur man lägger upp sin undervisning och inspirerar sina elever.

Den största anledningen till att jag valde yrket är dock att det inte finns något häftigare än att få följa mina blivande elever i tre års tid på deras utvecklingsresa; både kunskapsmässigt och personlighetsmässigt. Det kommer garanterat att vara vissa svettiga stunder i klassrummen när man helst bara vill fälla en tår, men det kommer kompenseras av en overklig känsla när man ser hur eleverna lyckas i utmaningar och när de knäcker koderna. Jag vill vara i centrum där utveckling sker!
Vill du samma sak? Sök till en lärarutbildning! Du kommer inte att ångra dig. Du kommer ha en rolig studietid framför dig och självklart kommer du att ha Sveriges viktigaste yrke när du är färdig! Jag hoppas vi ses i framtiden!

Felicia Pihl
Grundskollärarutbildningen 4-6 vid
Jönköpings Universitet
och suppleant i Lärarförbundet Students nationella kommitté


Frågor & Svar