Lärarförbundet
Bli medlem

Detta är ett inlägg från Lärarstudentbloggen

En resa fylld med fællesskab och fagligt mod

David Blank deltog vid PLS:s årsmöte och blev tagen av kämparglöden och glädjen.

David Blank deltog vid PLS:s årsmöte och blev tagen av kämparglöden och glädjen.

David har hälsat på vår danska systerorganisation PLS och sett deras kamp på nära håll. Läs här om hans intryck av den danska studentfackliga kampen!

Det här blogginlägget handlar om mitt besök vid PLS årsmöte i Kolding i Danmark.

PLS är Danmark största studieorganisation och representerar pedagogstuderande. De som studerar till pedagog kan senare jobba med allt från barn som precis börjat gå, till individer i livets slutskede som ska ta sitt sista andetag. Det är ett yrke som behandlar många av livets faser. Ett genomgående tema är relationer och vördnad för människor.

När jag lyfte med planet från Stockholm till Danmark var jag fylld med förväntan och spänning. Regnet smattrade mot det lilla flygplansfönstret, jag satte på mig mina hörlurar och Bob Dylan.

Till tonerna av The Times They Are A-Changin´ närmade jag mig Danmark, solen sken genom fönstret och hav byttes ut mot land. Låten handlar om att en inte ska förutsätta att bli tagen på allvar om en inte tar andra på allvar.

’’There's a battle outside and it is ragin'.
It'll soon shake your windows and rattle your walls
For the times they are a-changin'.’’

Vilket är situationen i Danmark just nu. I skrivande stund har inte de offentliga arbetsgivarna och facken kommit till en lösning i sin konflikt. Skolor, sjukhus och vårdhem kan komma att drabbas hårt av strejk för 100 000 anställda. De anställda kräver löner som är likställt med deras jobb och arbetsbörda, en lön som de förtjänar. Men arbetsgivaren svarar genom att hota med lockout för 440 000 anställda. Hur ska arbetsgivarna tänka sig att de ska bli tagna på allvar när de inte ens kan ta en stor andel danska medborgare på allvar och se det förödande i det de gör?

Detta påverkar såklart PLS som representerar pedagogstuderande. Under hela helgen var strejkhotet ett återkommande ämne och hela tiden närvarande. Trots den oron, möttes jag av kramar och av värme. De var glada att se mig och jag var glad att se dem. Jag satte mig ner vid ett bord tillägnat gäster. De började med en genomgång av ekonomi, för att sedan behandla principprogrammet som kan likställas med Lärarförbundet Students visionsdokument. Efter det tog en workshop vid där de jobbade med och om konflikten. Det var surrealistiskt att se hur de i ena stunden kunde jobba med konflikten för att i andra stunden skratta åt kvällsunderhållningen, en ståuppkomiker.

Sange, - eller sånger på svenska var ett inslag som återkom under mötet. Det var sånger om kamp, stolthet, revolution och en värld som präglas av ojämlikhet. De kommande besluten under årsmötet skulle bland annat komma att handla om att inrätta ett specifikt pris för de som gjort något bra för yrket eller samhället och hur arbetsplanen inför året ska se ut. Under årsmötet diskuterades hur politiken ska bedrivas under året och något viktigt som återkom var att SU ska behållas, detta för att alla ska kunna studera oavsett bakgrund. Detta stöd ger möjlighet för fler att kunna studera, studier blir därmed inte bara möjligt för de priviligierade. Politiker i Danmark vill dock skära ner på SU:n, något som PLS vill motverka.

PLS vill också att det ska finnas boende för alla studerande, alla ska ha rätt till tak över huvudet och därför kommer också organisationen att sträva mot att förbättra villkoren för alla studenter. Det diskuterades också om pedagogutbildningen ska vara för alla. Här röstade en klar majoritet för att den ska vara det - de som vill bli pedagoger ska också få chansen att bli det. Detta var något som debatterades friskt i möteslokalen.

Det togs också beslut om förtroendeuppdragen och vilka som ska leda organisationen. Vilket resulterade i tre kvinnor som jag hyser stor respekt för - Sissel, Mia och Maria. Dessa tre har under helgens gång visat på tydliga ledaregenskaper, ödmjukhet och förmåga till att se varje individ. Jag önskar dem såklart grattis och lycka till i framtiden. Jag har nu lämnat Danmark men med mig hem till Sverige tar jag från vårt systerförbund PLS deras kämpaglöd och kamp!

Ett citat från PLS principprogram stämmer väl med hur jag vill att samhället ska se ut och det får avsluta detta blogginlägg .

’’At den store hjælper den lille. Et samfund, hvor den stærkeste skuldre bærer det tungeste læs.’’


David Blank, styrelsesuppleant, Umeå 10 april.Frågor & Svar