Lärarförbundet
Bli medlem

Detta är ett inlägg från Lärarstudentbloggen

Edward: ​Med rätt förutsättningar kan lärare förändra liv

Ett nytt verksamhetsår innebär en ny styrelse. Här skriver Edward, vår styrelseledamot med opinionsansvar, om hur han nästan valde bort läraryrket, om ett sms som förändrade allt och om varför han engagerar sig studentfackligt.

Jag heter Edward Williamson och studerar till ämneslärare med inriktningen svenska och svenska som andraspråk på Stockholm Universitet.

Min resa in i skolans värld började 2012 då jag fick en vikarietjänst som barnskötare. Jag hoppade runt mellan vikarieuppdrag och tänkte mig inte att jag skulle bli lärare. Det skulle endast vara ett tillfälligt jobb för att spara pengar i väntan på att komma in på en alldeles för dyr skådespelarutbildning. Men veckor blev månader, och månader blev år. Jag trivdes med att arbeta i skola och min scen blev klassrummet och skolgården. Där arrangerade jag teatraliska lekar och spexade för barnen. Jag började känna att lärare kanske inte var ett dåligt val.

Det som stoppade mig var att jag ständigt blev avrådd av kollegor att söka lärarutbildningen. Dålig arbetsmiljö, ännu sämre status och låg lön i förhållande till de år jag skulle lägga på utbildningen var orsaker som gjorde att jag till slut bestämde mig för att studera till socionom istället. Jag gick in på antagning.se och valde socionomprogrammet på flera olika universitet så att jag skulle vara säker på att bli antagen. Längst ner på listan valde jag en lärarutbildning. Mest för att fylla ut listan med många alternativ.

Jag valde bort läraryrket, men några dagar efter skolavslutningen så fick jag ett SMS som skulle förändra allt. Det var en elev som just gått ut nian som tackade mig för jag stöttat hen under skolåret. Meddelandet avslutades med: ”Jag kommer aldrig glömma det du har gjort för mig”.

Plötsligt föll allt på plats. Jag la ner telefonen, satte mig vid datorn, loggade in på antagning.se och kryssade bort utbildningsvalet socionom så att lärarutbildningen blev mitt första val. Om man som lärare kan få en människa att känna så, så kan det möjligtvis inte finnas ett jobb som är viktigare.

Men problemen som nästan stoppade mig från att vilja bli lärare finns fortfarande kvar. Hög arbetsbelastning, låga löner och låg status ger lärare dåliga möjligheter att kunna orka ett helt yrkesliv. Jag visste redan när jag började utbildningen att jag ville vara med och förändra det. Jag lockades till Lärarförbundet Student och fick möjlighet att delta på årsmötet Lärarstudentmötet. Där fick jag träffa andra lärarstudenter som var intresserade av läraryrket på olika sätt. Studenter som var upprörda över olikheter mellan universiteten, brister i den verksamhetsförlagda utbildningen eller studenter som liksom jag brinner för att förbättra de dåliga förutsättningarna i yrket.

På senaste årsmötet fick jag medlemmarnas förtroende att vara en del av styrelsen 2017. Lärarförbundet Student är en viktig organisation och opinionsbildare med cirka 30 000 medlemmar som alla är lärarstudenter. Nu kan jag vara en del av arbetet med att se till att rösterna om en bättre skola och lärarutbildning höjs. Om jag och mina medstudenter ska kunna vara duktiga lärare och goda förebilder för våra framtida elever, måste vi få rätt verktyg i våra utbildningar.
Med rätt förutsättningar kan lärare förändra liv.
Med rätt förutsättningar är läraryrket världens bästa jobb.

Kommentera inlägget!

Med ett konto på lararforbundet.se kan du kommentera, spara och söka bland mer än 30 000 artikler. För alla lärare är lika viktiga - även de som inte är medlemmar i vårt fackförbund (ännu).

Bli medlem

eller logga in här

Frågor & Svar