Lärarförbundet
Bli medlem

Detta är ett inlägg från Lärarstudentbloggen

David: Tillsammans samlar vi kraft och förändrar.

David Blank, förskollärarstudent och nyvald styrelsesuppleant i Lärarförbundet Student.

David Blank, förskollärarstudent och nyvald styrelsesuppleant i Lärarförbundet Student.

David Blank läser till förskollärare vid Umeå Universitet och är nyvald styrelsesuppleant i Lärarförbundet Student! Hans väg mot läraryrket har varit krokig, men en sak är han säker på: arbetarna som strejkade i Kirunagruvan 1969 inspirerar honom ännu.

En stark drivkraft inom mig har alltid varit att få andra människor att må bra.

För mig som kommer från Kiruna innebar valet till gymnasiet ett val mellan att jobba vid gruvan i LKAB eller restaurangutbildningen. Det blev det senare alternativet och yrket som kock. Jag stannade fyra år i yrket men min dröm var att bli polis, så jag slutade. Jag sökte in till polisutbildningen och fick göra testerna men vid sjuksköterskan tog det slut. ’’David, du kommer aldrig kunna bli polis, du har för dålig hörsel.’’

Det var här någonstans jag insåg att jag skulle bli lärare och allra helst förskollärare. Innan jag sökte in till lärarutbildningen jobbade jag för Kriminalvården på en anstalt. Det fick mig att inse vikten av människor som värnar om andra människor för att få dem att kunna bli sitt bästa jag.

För mig var det självklart att kryssa i att jag ville engagera mig i Lärarförbundet Student när de välkomnade oss första dagen på Umeå universitet. Jag tänkte på gruvstrejken i Kiruna 1969 där 35 arbetare satt sig på golvet i truckverkstaden. De strejkade för arbetsmiljö, lön och för att bli respekterade som människor. De gjorde en stor skillnad för arbetarna då och jag vill uppleva det dem upplevde, att vara en del av att ge arbetstagare förutsättningar till att utöva sitt yrke.

Idag nästan 50 år senare kämpar Lärarförbundet tillsammans med Lärarförbundet Student för samma värden som arbetarna när de satte sig där på verkstadsgolvet. Trots att vi som blivande lärare ska vara med och ge eleverna rätt förutsättningar för att bli sitt bästa jag, ges inte lärare rätt förutsättningar för att möjliggöra det. Det kan förklaras med den lärarbrist som råder i hela landet och som är aktuell både just nu och för en lång tid framöver. Vi behöver fler lärare.

I Lärarförbundet Student finns det möjlighet att påverka nationellt och internationellt men främst lokalt. I den lokala kommittén arbetar vi aktivt för studenterna, vi har bland annat samlat in deras tankar och idéer kring hur vi ska lösa lärarbristen. Med det har vi samlat kraft och kontaktat de ansvariga för skolnämnderna i Umeå, för att vidarebefordra vad det är studenterna kräver av sin framtida arbetsgivare. Förstå vilken grej att kunna kanalisera studenternas åsikter direkt till politiker! Detta har möjliggjorts tack vare alla kunniga och drivande människor i organisationen, nationellt som lokalt. Nu har jag fått möjlighet att vara en del av styrelsen och det är jag tacksam för. 2018 med dess stundande valår ger oss chansen att ge de bästa förutsättningar för varje student!


David Blank
Styrelsesuppleant
Lärarförbundet Student


Kontakta mig via david.blank@student.lararforbundet.se och följ med på mina äventyr i helgen via Lärarförbundet Students instagram!

Frågor & Svar