Lärarförbundet
VIKTIG INFORMATION OM FAKTUROR
Månadsfakturor och påminnelser har på grund av tekniska problem inte gått i väg i tid. Vi ber om ursäkt för det som hänt och gör allt vi kan för att rätta till felen.
Du behöver inte höra av dig till oss. Fakturan skickas så snart det är möjligt och förseningen kommer inte påverka ditt medlemskap eller din försäkring. Läs mer →
Bli medlem

Detta är ett inlägg från Ordförandebloggen: Johanna Jaara Åstrand

Därför är jag lärare. Du?

"Vi som är lärare har valt det häftigaste yrke man kan ha."

"Vi som är lärare har valt det häftigaste yrke man kan ha."

Att vara lärare är att tro på framtiden, sig själv och andra. Att vara lärare är att vara del av någonting större. Johanna Jaara Åstrand berättar om hur hennes lärarkarriär startade, sitt driv och hur resan fram till idag har sett ut.

I början av min lärarkarriär arbetade jag i en 3-4 på Geneskolan i Örnsköldsvik. Det var en ny klass och vi höll till i en tillfällig barack ute på skolgården. Jag lade ner mycket tid på att arbeta med gruppen genom forumspel, kompissamtal och värderingsövningar och vi arbetade tillsammans fram fasta rutiner och tydliga regler. Jag minns att en förälder på ett föräldramöte ifrågasatte mitt val att jobba med gruppstärkande övningar- med argumentet att det var ju inte det som skulle synas i betygen. Jag svarade lugnt att jag var övertygad om att det var just precis där det skulle synas.

Att jag skulle bli lärare var inte självklart, men någon gång under gymnasiet bestämde jag mig. Det var faktiskt inte bara de bästa lärarna jag haft som gav mig inspirationen, utan även den som inte lyckades med att nå fram till oss elever. Jag minns att jag tänkte: Så här skulle jag göra i stället.

Förändra, engagera, påverka

Det där med att förändra, engagera sig och kunna påverka är viktigt för mig. Att med sin egen kompetens, kunskap och engagemang så påtagligt få bidra till andras utveckling är fantastiskt. Att jobba med utveckling av undervisningen samtidigt som man själv hela tiden måste utvecklas är otroligt berikande, särskilt när det sker i ett kollegialt sammanhang.

Ett vanligt argument för att gå med i facket är att det är bra att vara med om det skulle hända något. Jag blev medlem i Lärarförbundet för att få rätt saker att hända. Tänk när varje lärare får vara den bra lärare hen vill vara. När tiden till kollegialt samarbete är en självklarhet och varje elev får det stöd eller utmaning den behöver.

Mycket måste hända

Nu är mitt fokus att förändra politiken i rätt riktning –så att alla lärare får de allra bästa förutsättningarna att utvecklas och utveckla. Så mycket mer måste hända på den fronten. En hel del är på gång som uppvärdering av lärarlönerna, avlastning för lärare och rektorer, insatser för kompetensutveckling och en digitaliseringsstrategi.

För mig är det tydligt: Vi som är lärare har valt det häftigaste yrke man kan ha. Oavsett om vi jobbar med små eller stora barn, elever eller studenter. Vi vill göra det bästa för var och en och inser stolta vikten av vårt yrkesval. Att vara lärare är att vara en del av något större.

Vi förändrar tillsammans

Vi vet att allt inte är bra med att vara lärare i Sverige idag. Men vi förändrar tillsammans, varje dag i stort och smått. Tillsammans är vi den där kraften som kan påverka och göra skillnad för enskilda elever och för varandra.

PS. Varför är du lärare? Läs mer och berätta under taggen #viärlärare

Kommentera inlägget!

Med ett konto på lararforbundet.se kan du kommentera, spara och söka bland mer än 30 000 artikler. För alla lärare är lika viktiga - även de som inte är medlemmar i vårt fackförbund (ännu).

Bli medlem

eller logga in här