Lärarförbundet
Bli medlem

Detta är ett inlägg från Genèveskolans blogg

Monsunregn och åska

Monsunregn och åska, promenad i forsande vatten från spårvagnen upp till FN byggnaden. Tack o lov att jag redan snappat upp vikten av att ha med sig extra skor i väskan.

Idag var det en sk high-level security dag och 10 high-level persons har i omgångar besökt invigningen och talat under ceremonin, varav en av dem var statsminister Stefan Löfven.

Under den första officiella ceremonin fick vi sitta i samma byggnad men i ett annat rum och titta på livesändning från invigningsceremonin på stora skärmar.

Pga många sk high-level personer (fler än ”vanligt” då det är extra speciellt 100-års jubileum i år) så är det en extra förstärkt säkerhet i hela byggnaden och efter genomgång av två säkerhetskontroller var vi inne i rätt byggnad.

Från ceremonin tar jag med mig endel av talet som hölls av ILO:s general director Guy Rider som tänkvärt i min ”ryggsäck”

”This Conference is dedicated to the future of work.

Make the future of work that we want. For descent Jobs, for social justice for all,

For the citizens of the future, all of us must take responisibility for how our future Will be.

What mat work yesterday, may not work in the future”

https://youtu.be/SLzXjWuR29s

Bifogar en film av organisationen ILO:s historia.

Efter invigningen förflyttade jag mig tillsammans med min projektgrupp till ILO-byggnaden där kommittén vi ska bevaka kommer att hålla sina möten.

Först träffades alla delegater från government/employers/workers i ett gemensamt öppningsmöte för CAS.

Ett möte som visade sig inte var helt enkelt att komma in på. Alla deltagare på konferensen har olika typer och olika färger på sina badges som ger en tillträde till olika typer av möten. I dagsläget har våran en färg som ger oss access till workersgroup och konferensen i det stora hela men inte till alla möten som high-level och/alt möten där government är representerade, men förhoppningsvis lyckas våra rektorer med att uppgradera våra badges så att det under resten av konferensen ska gå lite smidigare.

Geneveskolan 2-190610

Idag tappade jag bort övriga i min grupp påväg till CAS första möte, och i mitt letande efter dem hamnade jag på "The balcony" där jag strategiskt placerade mig mitt i en afrikansk delegation och blev sittandes under hela mötet medan de övriga i min grupp tyvärr inte blev insläppta. Väldigt formellt öppnande med val av personer till viktiga positioner i gruppens process valdes, och när talare 13 startade sitt tal var jag helt ärligt rätt mör i huvudet.

En kort paus, påfyllning av lite energi i form av snacks gick vi vidare till nästa möte, som var första workersgroup meeting för de delegater som är representerade i CAS från workersgruppen. Det var väldigt intressant att lyssna på några av de olika delegaterna från andra länder och synpunkter och inlägg i frågor de önskade lyfta under konferensen.

Geneveskolan 3-190610

Timmen innan avslut gav vi upp för dagen och tog oss tillbaka till hotellet för en sen middag i form av yoghurt och müsli på rummet.

Avslutar första konferensdagen med att raklång försöka summera alla intryck.

/Katrin

Frågor & Svar