Lärarförbundet
Bli medlem

Detta är ett inlägg från Genèveskolans blogg

Genèveskolan 2018 är igång!

Genèveskolans elever och lärare Runö 2018

Genèveskolans elever och lärare Runö 2018

Då var det äntligen dags! Genèveskolan 2018 startade 12 april med en fyra dagars förkurs på Runö kursgård utanför Stockholm. I denna blogg kommer du att kunna följa mig, Johan Bäck, och det arbete som jag tillsammans med mina kurskamrater utför inom ramen för utbildningen.

Min förhoppning är att de som väljer att följa bloggen kommer att få kunskaper om ILO och internationell arbetsrätt samt bli nyfikna på vad Genèveskolans deltagare gör på ILO:s internationella konferens.

Vi kanske ska ta det från början?

Internationella arbetsorganisationen - ILO - är FN:s organ för arbetslivsfrågor. ILO:s mål är att bekämpa fattigdom och främja social rättvisa och uppgifterna är bland annat att värna om organisationsrätt och rätten till kollektiva förhandlingar. ILO:s särdrag, trepartismen, går ut på att regeringar, arbetsgivarorganisationer och fackliga organisationer deltar som oberoende parter i ILO:s beslutande organ - internationella arbetskonferensen (ILC) som Genèveskolans elever alltså får följa under två veckor i maj-juni.

Genèveskolan är en nordisk folkhögskola som samlar fackligt aktiva från hela Norden. Utbildningen inleds med en förberedande kurs på fyra dagar på Runö kursgård utanför Stockholm vilken jag är ganska nyss hemkommen från. Det var en fantastisk upplevelse att få träffa engagerade människor från hela Norden, utmana sina språkkunskaper och lära sig mer om konferensen som vi ska få följa i Genève. Rektor Peter Waldorff, från danska LO, säger att "det finns en tid före Genèveskolan och det finns en tid efter Genèveskolan". Efter mina fyra första dagar på Runö kan jag nog börja ana mig till vad han menar.

Är du intresserad av Genèveskolan och ILO? Läs mer här:

Geneveskolans hemsida

Svenska ILO-kommittén

På bilden ser ni mig och min kurskamrat Idar, ungdomsansvarig för norska Parat, i fullt arbete.


Mitt nästa inlägg kommer att handla om den uppgift som vi utför i perioden mellan Runö och Genève. Vi ses!

Frågor & Svar