
Skolavtal21
Det är klart vi lyckades inte hela vägen men vi tog några steg framåt. Hur ska jag som legitimerad lärare i fritidshem läsa avtalet som antogs av vår avtalsdelegation igår. Finns det några förbättringar för mig? Ja, det gör det!
Arbetsgivaren ska utarbeta en plan för det lokala arbetet för strategisk kompetensförsörjning. Parterna åläggs att identifiera framgångsfaktorer inom de 4 områdena och utifrån dessa identifiera insatser – helst skolformsvis.
Denna formulering är riktigt viktig för att vi ska få fler behöriga kollegor att dela ansvaret kring undervisningen i fritidshem med. Strategisk kompetensförsörjning handlar om att behålla, locka nya samt locka fler tillbaka till yrket, vi måste ha ett hårt tryck för att få det att ske skolformsvis. Det kommer att vara strategiskt att tillsammans med arbetsgivaren identifiera och skriva en tydlig samt uppföljningsbar handlingsplan. De fyra områdena är arbetsmiljö, arbetsorganisation, arbetstid och lönebildning – alla både viktiga och helt nödvändiga att stärka upp för lärare i fritidshem!
- Planen med insatser ska finnas samverkad på plats senast 2022-03-31
Viktigt att det finns ett tydligt avstämningsdatum, en signal att arbetet lokalt måste ta fart.
- Tjänstefördelning ska samverkas
- Part kan ensidigt begära centralt stöd.
- Arbetsgivaren ska säkerställa att arbetstagare har erforderlig tid för att enskilt och i samarbete med kollegor fullfölja det uppdrag som läraren ansvarar för och att arbetsuppgifterna ryms inom arbetstiden som helhet.
I HÖK 18 så behövde fack och huvudmannen vara överens om centralt stöd, nu räcker det att en part ser behovet.
I den sista punkten så finns förutsättningar för uppdraget. Det är här planeringstiden kommer in. ”Ska säkerställa” är i avtalstext skarpt. Idag finns det många lärare i fritidshem som arbetar utan förutsättningar som finns reglerade i någon form av avtal.
Bilaga 6
Centrala parters syn på förutsättningarna för en ändamålsenlig arbetsorganisation
- Nytt syfte – balans i uppdraget i stället för effektivitet och arbetstidsköp. Uppnå en ändamålsenlig arbetsorganisation som kännetecknas av balans mellan uppdrag och förutsättningar
När det gäller balans mellan uppdrag och förutsättningar så är det för oss i fritidshemmet avgörande. Jag har sett flera exempel på att det är möjligt att diskutera arbetsorganisationen och på så vis komma åt arbetsbelastningen.
- Ett arbete för ändamålsenlig arbetsorganisation – i respektive skolform – ställer krav på kommunen som huvudman när det kommer till ledning, styrning, och uppföljning, arbetsorganisation och prioritering av resurser.
Fritidshemmet är ingen egen skolform men det är en del av grundskolan och en verksamhet som huvudmannen har lika stort ansvar för som för övriga delar. Därför behöver fritidshemmets unika utmaningar lyftas fram.
- 2000 kr till heltids medlemmar (medlem och anställd ¼ samt månadsavlönad.) Deltidsarbete och tjänstledighet av annan anledning än sjukdom och föräldraledighet minskar beloppet proportionerligt.
Denna utbetalning gäller alla medlemmar som uppfyller ovanstående och utbetalas på junilönen.
- AG ska göra en löneanalys för varje yrke.
Ska diskuteras partsgemensamt och utgöra underlag inför löneöversyner
Särskild vikt ska läggas på kompetens, särskilt ansvar, yrkesskicklighet och erfarenhet.
Viktigt för att få till en långsiktig lönestruktur.
- Arbetsgivaren ska säkerställa fortlöpande kompetensutvecklingsinsatser
så att kvalitén i verksamheten upprätthålls.
Det gäller såklart verksamheten/utbildningen i fritidshemmet med.
I avtalet står också att läsa att Lärarförbundet tillsammans med SKR ska starta en dialog med staten i en rad frågor, som alla rör skolan som nationell angelägenhet. En av frågorna är konsekvenser av utredningen om 10-årig grundskola med särskilt fokus på förskoleklass och fritidshem.
// Line Isaksson, Mikael Forsberg, Annelie Arvidsson , Bodil Jullesson, Linus Karlsson, Susanne Malmqvist, Thomas Magnusson, Tino Skovlund och Hanna Almcrantz
Mycket tänkvärda punkter som lyfts upp!
Lärarförbundet behöver arbeta för att redan pedagogiskt utbildade personer med annan lärarexamen och/ eller legitimation än grundlärare i fritidshem kan få behörighet och leg för undervisning i fritidshemmet. Det finns många helt outbildade idag som arbetar på våra fritidshem och både planerar och håller i undervisning för att de inte får tag i behörig personal. Låt därför de med likvärdig utbildning så som förskollärare och lärare i de yngre åren som arbetat länge i fritidshem också få rätt behörighet. På så vis finns det helt plötsligt en hel del pedagogiskt utbildad personal att tillgå. Har förståelse att outbildad personal behöver läsa in viss teori.. men har de lång erfarenhet av arbete i fritidshem så borde de inte behöva läsa in en treårig utbildning.
Och redan pedagogiskt utbildad personal med flera olika lärarlegitimationer såsom grundskollärare och förskollärare borde per automatik få behörighet om deras ämnen är relevanta för fritidshemsundervisning.
Tex en förskollärare som arbetar i förskoleklass och fritidshem i många år,och som varit ansvarig för båda verksamheterna hela tiden...
Enligt de nya reglerna så är denna pedagog helt plötsligt bara behörig halva sin arbetsdag... för när fritids tar vid så helt teoretiskt är man då inte behörig enligt nuvarande system.
Helt galet och ett otroligt slöseri med resurser!!
Om Ann Wiklund
Utbildad grundskollärare svenska i ett mångkulturellt samhälle, tidigare skolåren sedan 2007
Sv/SO specialpedagogik
Utbildad förskollärare Barn och ungdomspedagogisk utbildning sedan 1999