Lärarförbundet
Bli medlem

Detta är ett inlägg från Förstelärarbloggen

Packlista inför BETT 2016

​Det är dags att packa väskan inför BETT 2016. Fyra dagar i London, fyllda av studiebesök, föreläsningar, nätverkande och mässbesök. Vad behöver jag ha med mig?

Rätt glasögon

Jag gillar att, redan innan jag åker till exempelvis BETT, SETT eller Skolforum, ha en idé om vilket fokus jag ska ha. Fortbildningssatsningar som dessa erbjuder vida smörgåsbord att plocka av. Antingen kan du äta lite av varje, men inte riktigt få chans att verkligen smaka på det som kittlar dina smaklökar mest. Eller så kan du läsa på innan och sikta in dig på det godaste, för den verkliga smakupplevelsens skull. Det finns fördelar och nackdelar med alla sätt men för mig ger det mest utdelning om jag ser till att fokusera på ett spår och verkligen fördjupa mig i det. Framför allt eftersom det vi får ut av en föreläsning redan från början är komprimerad. En föreläsning är att skrapa på ytan. Med fler föreläsningar på samma tema får jag chans att ta del av många olika vinklar och perspektiv.

Reflektionstid

Det är i princip non-stop påfyllning från det att jag anländer T-centralen för att ta mig ut till Arlanda och tills det att jag är tillbaka på centralen igen. Det bollas med kollegor, nätverkas, föreläsningarna går i ett, mässan erbjuder miljontals intryck. Mitt i all denna påfyllnad är det också viktigt att avsätta tid för reflektion, tillsammans med andra liksom i ensamhet. Att springa på en föreläsning direkt efter en annan, när huvudet ändå är fullt av tankar från den första föreläsningen, det ger mindre än att faktiskt hoppa över en föreläsning och låta tankarna tänka klart. Ge dig själv tid till att på riktigt internalisera och chans att göra dina insikter till kunskap.

En plan

Eller i alla fall ett embryo till en plan om hur jag vill arbeta vidare med mina nya lärdomar. Det kan vara svårt att veta innan, exakt hur jag ska jobba för att dela kunskapen vidare i organisationen, men att ha en tanke om det gör det lättare att ytterligare spetsa fokuset och se till att jag får med mig rätt saker hem - saker som är viktiga för just den organisation jag arbetar i.

Bollplank

Att ha någon att bolla tankar och idéer som kommer upp under veckan, direkt på plats, är ovärderligt. Gärna någon som har lite annat fokus än mig själv, men med samma mål. En kollega, eller två. Gärna tre. Tillsammans utforskar vi vår verksamhet genom att bära med oss våra behov på studiebesök och föreläsningar.

Lärare

Åk inte bara rektorer eller endast personal från ledningen - se till att ta med er lärare på resan! De som arbetar på golvet har avgörande perspektiv som bör lyftas in i utvecklingstankarna. De bidrar med diskbänksrealismen - med de faktiska behoven utifrån klassrumsgolvets perspektiv. Har ni endast två platser, ta med minst en lärare!

Kompetens

Det kan ju låta lite lustigt, för det kallas kompetensutveckling och då borde det ju vara kompetens vi får, men en viss del kompetens bör du också ha med dig! Jag pratar inte om din yrkesskicklighet som rektor eller lärare utan din kompetens som lärspridare och kulturbyggare. Det finns ibland en diskussion om saftglasrättvisa när det handlar om exklusiva kompetensutvecklingar som till exempel en resa till BETT i London. Och det finns så klart argument för att olika personer bör få åka, men jag tror att en skola vinner mest på att ha ett kärngäng med lärspridare som har visat att de besitter kompetensen att kunna dela erfarenheter, idéer, tankar, metoder och allt vad de får med sig till sina kollegor. Alla är inte intresserade av det efterarbetet. Alla tycker inte att det är kul. Alla prioriterar det inte. Alla har inte den kompetensen. Och det är okej. Men när man skickar personer på den här typen av kompetensutveckling så bör man försöka se till att få ut så mycket det går av det - saker som faktiskt påverkar resultatet i skolan på hemmaplan. Det lyckas vi bäst med genom att hitta personer som har effektiva sätt och metoder att implementera det goda de lär sig på skolan i stort, inte bara i sitt eget klassrum. Personer som gör analyserna och kopplar sambanden för att se hur vi bäst kan tillämpa goda lösningar på vår verksamhet.

Gör en fantastisk vecka i London, alla ni BETT-resenärer. Se till att packa väskan full med bra input till kollegiet på hemresan.

Ett tips för er som är på plats: Glömstaskolan håller Pedagogisk pub från 18.00, i kväll, ons 20/1, på The Tyburn wetherspoon, Edgware RD 18-20, London. Kom du med och reflektera tillsammans med oss.

Frågor & Svar