Lärarförbundet
Bli medlem

Detta är ett inlägg från Förstelärarbloggen

Drömmar om framtiden

Susanna Sjöstrand, förstelärare på Örtagårdsskolan i Rosengård, berättar hur eleverna på skolan får träffa yrkesverksamma personer.

Astronom

Vad drömmer man om att bli när man blir stor? Inte allt för sällan påverkas människor av de yrken man har i sin närhet. Under hösten har vi på Örtagårdsskolan bjudit in olika yrkesverksamma personer. De har berättat vad de studerat för att kunna utöva sitt yrke och hur en arbetsdag kan se ut för dem. Målet är att eleverna ska träffa personer inom olika yrken, få uppleva och se olika vägar för deras framtida jobb. I skolan idag pratar vi mycket om ett formativt förhållningssätt, eleverna ska äga sin kunskap och hela tiden veta vart de är på väg. Om målet i skolan är att forma framtida demokratiska medborgare, är en viktig del att ha ett arbete. Genom att tidigt komma i kontakt med olika yrken och veta vad som förväntas av dig, vill vi hjälpa våra elever att hitta sin väg. Om en elev förstår varför det är viktigt att lära sig matematik för att bli astronom, är jag övertygad om att eleven engagerar sig i matematik på ett helt annat sätt. Meningen är också att eleverna ska få möta olika yrken både som de känner till och som är obekanta för att vidga sina vyer. Många elever har under hösten arbetat med temat rymden så det föll sig naturligt när den första personen som hälsade på var astronomen Per Bjerkeli. Eleverna ställde tusen frågor och drömmen om att bli astronom var inte långt borta efter att ha lyssnat på Per, som med väldigt enkla ord förklarar något som egentligen är ganska abstrakt.

Selfie med Christer Fuglesang

En vecka senare hörde forskaren Laid Bouakaz av sig från Malmö Högskola och bjöd in oss att träffa astronauten Christer Fuglesang. Alla eleverna i år 4 fick åka in till Malmö Högskola på kvällen och lyssna på Christer Fuglesang som berättade sin väg för att bli astronaut och givetvis hur hans arbetsdag såg ut när han var i rymden.

Publiken brast fullständigt ut i skratt när en av våra elever frågade Fuglesang om hans fru tillät honom att åka ut i rymden.

Tanken är att fler yrkesverksamma ska komma till Örtagårdsskolan, en brandman och en journalist är tillfrågade. Min förhoppning är att elevernas drömmar ska vidgas, att de ska få möjlighet att drömma om yrken som de inte visste existerar och på så sätt också förstå att skolan kan hjälpa dem att lägga grunden för att deras framtida drömmar ska gå i uppfyllelse.

Tips inför att bjuda in en yrkesverksam person:

  • Låt eleverna ta reda på fakta om yrket innan de träffar personen.
  • Förbered frågor.
  • Se till att det finns tillräckligt med tid för frågor.
Frågor & Svar