Lärarförbundet
Bli medlem

Detta är ett inlägg från Förskolebloggen

Hälsan först.

Om personalbristen är så stor så måste förskolorna inte vänta alltför länge med att stänga ned. Uppdraget får aldrig vara viktigare än hälsan.

Allt vi befarande om den ökade smittspridningen i januari besannades efter julledigheterna. Viruset omikron har spritts oerhört snabbt. Nu är det ett faktum att även barn driver smittan. Barn, förskollärare och all personal som arbetar i förskolan har drabbats hårdare än någonsin. Jag har själv tappat räkningen kring antalet gånger som jag testat mig och väntat ut det där strecket. Men trots alla svårigheter vill jag fortsätta att uppmana er alla att prata om er arbetsmiljö på APT och efterfråga riskbedömningar och åtgärder från arbetsgivaren. Om personalbristen är så stor så måste förskolorna inte vänta alltför länge med att stänga ned. Uppdraget får aldrig vara viktigare än personalens hälsa.

Det är tydligt att vi som arbetar i förskolan utsätts för risker. Vi vet att många av Folkhälsomyndighetens rekommendationer inte fungerar i förskolan. Det är svårt att hålla avstånd, arbeta hemma eller undvika kollektivtrafik. När vi får rekommendationer som är svåra att följa och Folkhälsomyndigheten ännu en gång säger att vi ska lägga så mycket undervisning utomhus så går luften ur. Vi förskollärare och fackliga ombud har gjort allt vi kan för att hitta lösningar under hela pandemin. Vi har täckt upp för varandra och arbetat utan vikarier. Vi har varit stolta, men nu är vi trötta och när denna intensiva tid lagt sig så måste vi kunna återhämta oss på jobbet.

Under pandemin har jag vid några tillfällen kunnat återhämtat mig på jobbet. Det är dagar då jag har haft små barngrupper. Under dessa tillfällen har jag kunnat arbeta fokuserat, planerat undervisning utifrån barnens intressen och kunnat vara medforskande. Under dessa tillfällen har jag känt ”Wow – jag älskar mitt jobb!” Dessa tillfällen får mig att välja om mitt yrke ännu en gång. Nu hoppas jag att smittspridningen snart lägger sig så att vi kan hitta tillbaka till fler ”wow-känslor” på jobbet.

Under tiden vill jag påminna er att ta hand om er hälsa och kom ihåg att er arbetsgivare har ansvar över er arbetsmiljö. Kontakta ert lokala ombud, lokalavdelning eller Lärarförbundets kontakt. Vi är här tillsammans och er hälsa är viktigast.

Frågor & Svar