Lärarförbundet
Bli medlem

Detta är ett inlägg från Digi-bloggen

No hands up och andra verktyg

Karin Berg tipsar om IT-gymnasiets webbtools som gruppindelar, slumpmässigt väljer elever som svarar på frågor och lite andra enkla men smidiga grejer.

Ett litet tips så här i lov-tider är att bekanta sig med sidan ITG Webbtools. På sidan har IT-gymnasiet samlat en samling mer eller mindre användbara webbappar som syftar till att effektivisera och förbättra lärandet.

Jag tycker om att låta eleverna diskutera i grupper och jag vill gärna variera dessa grupper. Appen Groupie hjälper mig att dela in klassen i slumpmässiga grupper. Jag har ett dokument i google med mina elevers förnamn. Från den copy-pastar jag de aktuella elevernas namn och klistrar in dem i appen, bestämmer hur många elever jag vill ha i varje grupp och vips är klassen slumpmässigt indelad. Jag gör detta inför klassen eftersom de då ser att grupperna är slumpmässiga och det blir då inga protester.

Appen Selfie använder jag de gånger vi arbetar med no hands up. Jag vill skapa dynamik i klassrummet och låta eleverna slumpmässigt komma tilltals i den fråga vi diskuterar. Det finns fler appar och fler användningsområden. Sidan är superenkel att använda och vi är många som använder den på vår skola.

Tack för det, IT-gymnasiet.

Frågor & Svar