Lärarförbundet
Bli medlem

Detta är ett inlägg från Digi-bloggen

Kartor förr och nu

Jacob Möllstam, grundskollärare vid Jonsereds skola, tipsar om Eniros karttjänst där du kan jämföra moderna sattelitbilder med 60 år gamla flygfoton.

Jag älskar digitala tjänster som är öppna på det sättet att de ger mig generösa tyglar att designa precis den undervisningen som jag vill erbjuda mina elever. Ett exempel är en bra digital karttjänst. Jag kan komma på 25 superbra upplägg på undervisning bara med hjälp av en innehållsrik Google-karta.

För ett tag sedan lanserade Eniro en smartare karttjänst. Eller ja, egentligen inte särskilt mycket smartare. Snarare intressantare. För de praktiska fördelarna med att kunna jämföra moderna satellitbilder med gamla flygfoton från 50- och 60-talet är nog inte så många. Det är inte som att folk kommer få så väldigt mycket lättare att hitta rätt med den här tjänsten. Tvärtom. Grejen är nyfikenhet. Tjänster som den visar oss saker vi inte kunde föreställa oss samtidigt som den stillar vår nyfikenhet. Jag började med att kolla in det supergamla samhället där jag arbetar.

Tjänsten, med det lite bökiga namnet ”En resa i tiden – Sverige då och nu”, är nästan heltäckande (1700 av Sverige 1900 tätorter omfattas) och är en supersmart ingång till alla möjliga olika samtal. Mina kollegor som undervisar yngre elever försöker förklara närsamhällets historia. I det sammanhanget är tjänster som dessa en superbra ingång till meningsfulla samtal. Att flyga runt och kolla på skolan, ens hus eller något känt landmärke i närheten ger en dimension till samtalet som jag inte hade kunnat förmedla enbart genom att berätta. I min undervisning, med något äldre elever, brottas jag med att förklara att samhället vi är i - där allting har rötter tillbaka till 1830-talet - faktiskt är ett levande samhälle som ständigt utvecklas och förändras. På det sättet är det intressant att kartlägga skillnaderna mellan 50-/60-talet och nu. Om man kollar noggrant ser man att det är vänstertrafik i de svart-vita bilderna. Det i sig är ett intressant sidospår att fördjupa sig.

Möjligheterna är många och tjänsten simpel. Den funkar lika bra på mobiler, lärplattor som datorer. Precis så som ett riktigt bra digitalt lärverktyg ska.

Läs mer här: http://kartor.eniro.se/m/KnXxn

Frågor & Svar