Lärarförbundet
Bli medlem

​Tio dagar för sorg och tio dagar för glädje-Bollebloggen 160407

Mailutskicken/blogginläggen som undertecknad sammanställer innehåller alltid ett strikt fackligt innehåll. Det är den kostymen jag har att förhålla mig till och jag kan/skall i princip inte gå utanför den.

Men det hindrar dock inte mig från att ibland bli lite mer personlig, dock med den fackliga kopplingen.

Denna gång tänkte jag berätta om två små, men väl så viktiga möjligheter vid livets sorgebekymmer och glädjeämnen. Efter regn kommer det som bekant sol och för drygt 1,5 år sedan gick min pappa bort, både överraskande och väntat. I en stund som den behöver man tid för sorg. Dessutom är det mycket praktiskt som skall organiseras med bouppteckning och begravning. Enligt vårt avtal AB §32 har man då möjlighet att vara ledig med lön totalt 10 dagar på ett kalenderår. Detta för att man skall ha lite att spela på om det skulle ske fler dödsfall samma kalenderår. För ovan använde jag mig av två dagar. Ledigt får man för följande släktingar: make, maka, registrerad partner, sambo, barn, föräldrar, syskon, svärföräldrar, barnbarn samt mor- och farföräldrar, men arbetsgivaren kan även bevilja i vissa andra fall.

Ur sorgen kom den mycket tillfredsställande känslan av stor tacksamhet till livet och ett värdigt avslut. Starkare än sorgen är glädjen. Den 17 mars blev jag själv pappa. En fantastisk upplevelse som gjorde att jag promenerade flummigt omkring med vit rock och frugans mjukisbyxor på BB, drickandes blandsaft med det lilla knytet i min famn. Som pappa finns möjligheten att använda sig av tillfällig föräldrapenning, i folkmun kallat för "de tio pappadagarna i samband med förlossningen”. Dessa måste förbrukas inom 60 dagar efter förlossningen och de är ett bra sätt att ”sammanfoga” den nya individen med sin familj. Då jag som pappa inte står till förfogande för mattillförsel får jag helt enkelt hitta på andra saker att närma mig mitt barn. I mitt fall har det handlat om att sjunga monotona(?) låtar, vagga lugnt till musik med det nyfunna ljuset, byta blöjor samt hålla långa, pretentiösa ”större än livet”- monologer med den stackars individen. Hen säger ju heller inte emot än, så det gäller att passa på.

Avslutningsvis, varför berättar jag detta?

  1. Det gäller att vara medveten om vad våra lagar och avtal kan ge oss.
  2. Bröstmjölk är inte allt här i livet.

Kommentera artikeln!

Med ett konto på lararforbundet.se kan du kommentera, spara och söka bland mer än 30 000 artikler. För alla lärare är lika viktiga - även de som inte är medlemmar i vårt fackförbund (ännu).

Bli medlem

eller logga in här