Lärarförbundet
Bli medlem

Vilket skydd finns för dina anhöriga om du dör?

Du som jobbar hos en arbetsgivare med kollektivavtal har ett antal försäkringar som ger pengar till dina efterlevande. Ett gott råd är att själv se över vilket försäkringsskydd dina närmaste skulle ha om det värsta skulle hända.

Försäkringsskydd enligt lag

Det försäkringsskydd för efterlevande som finns enligt lag hanteras av Pensionsmyndigheten. Skyddet gäller både för den som förlorat sin partner, och för barn som förlorat en förälder.

Tjänstegrupplivförsäkring

Om du omfattas av ett kollektivavtal så finns det en tjänstegrupplivförsäkring i kollektivavtalet. Den ger ekonomiskt skydd till efterlevande vid dödsfall. Vad som ingår i försäkringen beror på vilket kollektivavtal du har.

Efterlevandepension enligt kollektivavtalen

I kollektivavtalet finns inte bara en livförsäkring utan också en efterlevandepension. Dina anhöriga kan ha rätt till en del av den tjänstepension som du tjänat in. Se efter vad som gäller beroende på vad du har för kollektivavtal.

Privat anställd?

Du som är privat anställd och omfattas av pensions- och försäkringsavtalet ITP kan få ett personligt anpassat råd om hur du bör utforma ditt försäkringsskydd. Kontakta PTKs Rådgivningstjänst för mer information.

Medlemsförsäkringar

Alla nya medlemmar i Lärarförbundet ansluts automatiskt till Lärarförsäkringars grupplivförsäkring. Du kan läsa mer om den försäkringen, och andra privata försäkringar du kan teckna hos Lärarförsäkringar.

Mintrygghet är ett samarbete mellan Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund, Lärarförsäkringar och Lärarfonder. Där kan du läsa mer om om försäkringsfrågor vid dödsfall. Gå in på mintrygghet.se

  • Skapad 2013-02-26
  • Uppdaterad 2016-08-24
Frågor & Svar