Lärarförbundet
Bli medlem

Vellinge är Sveriges bästa skolkommun 2014

Bästa skolkommun 2014

Bästa skolkommun 2014

För trettonde året i rad presenteras nu i valrörelsens slutskede vinnaren i Lärarförbundets rankning Sveriges bästa skolkommun. För andra gången presenterar vi Vellinge som vinnare.

Rankningen Bästa skolkommun är den bredaste i sitt slag och baseras på 14 kriterier. Årets vinnare är Vellinge, som även vann 2012.

– Vi gratulerar både lärare, elever och Vellinge kommuns alla invånare till en skola med hög kvalitet. Vellinge är en värdig vinnare, säger Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén.

Det är snart bara dagar kvar till Sverige går till val. Skolan har hamnat i fokus i valrörelsen. Många inser nu vilket hot den nationella lärarkrisen utgör där fler och fler lärare saknas.

– Nu är det upp till politiker på både nationell och kommunal nivå att redovisa hur de ska öka läraryrkets attraktionskraft. Den långsiktiga tillgången till skickliga lärare höjer elevernas resultat. Kommuner som insett det är bra skolkommuner, säger Eva-Lis Sirén.

Priset delades ut av Eva-Lis Sirén på Stockholms central tisdagen den 2 september. Deltog gjorde Lärarförbundet Vellinge och representanter från Vellinge kommun.

- Långsiktig prioritering av skolan i kommunen och att utveckla rektorernas pedagogiska ledarskap är två viktiga anledningar till att Vellinge blev Bästa skolkommun, säger Gustav Schyllert (M), ordförande i utbildningsnämnden i Vellinge.

Årets 10 bästa skolkommuner

Förra årets placering inom parentes.

 1. Vellinge (2)
 2. Piteå (1)
 3. Nybro (7)
 4. Ängelholm (12)
 5. Båstad (11)
 6. Tjörn (16)
 7. Örkelljunga (280)
 8. Hammarö (5)
 9. Ovanåker (67)
 10. Mörbylånga (21)

Ta del av hela rankningen för Bästa skolkommun 2014

 • Skapad 2014-09-02
 • Uppdaterad 2014-09-02
Frågor & Svar