Lärarförbundet
Bli medlem

Vad gäller om du blir arbetslös?

Är du medlem i Lärarförbundet och i en a-kassa har du rätt till vår inkomstförsäkring. Det är en trygghet för dig som anställd.

Som medlem i Lärarförbundet bör du tillhöra Lärarnas a-kassa. Deras handläggare känner till lärares arbetstidsavtal och arbetsförhållanden.

Inkomstförsäkring

För att få rätt till ersättning behöver du, närmast före arbetslösheten, ha varit medlem i Lärarförbundet och i en a-kassa under tolv månader i sträck. Under den perioden får du inte ha varit arbetslös. Gå med i Lärarnas a-kassa om du inte redan gjort det.

Lärarförbundets inkomstförsäkring täcker skillnaden mellan a-kassans tak och din verkliga lön. Sammanlagt får den som blir arbetslös upp till 80 procents ersättning upp till en inkomst på 60 000 kr i månaden. Försäkringen ingår i din medlemsavgift och alla yrkesaktiva medlemmar i Lärarförbundet omfattas. För mer information om vad som gäller, se sidan inkomstförsäkring.

Övriga försäkringar

När din anställning upphört kan vissa av de försäkringar som finns i våra avtal fortsätta gälla ytterligare en tid. Läs mer om detta på mintrygghet.se.

Dina rättigheter

Blir du uppsagd är det viktigt att du känner till dina rättigheter, och att du tar hjälp av det fackliga ombudet på din arbetsplats. Du kan till exempel ha rätt till förtur till återanställning om du blir uppsagd på grund av arbetsbrist eller att en visstidsanställning har gått ut.

De flesta kollektivavtal genom Lärarförbundet innehåller också trygghetsavtal. De ger dig extra stöd om du blir uppsagd på grund av arbetsbrist. På sidan uppsägning på grund av arbetsbrist kan du läsa mer.

  • Skapad 2013-07-15
  • Uppdaterad 2018-02-01
Frågor & Svar