
Ett år gammal som ombud, och glad att hon tog på sig uppdraget. –”Jag känner att jag påverkar och därför vill jag fortsätta som ombud”, berättar Elif Florin, grundskollärare 4-6 och Lärarförbundets ombud på Möllevångsskolan i Malmö.
En kollega gick på föräldraledighet förra året och då hoppade Elif Florin på ombudsuppdraget, utan att det var något som hon egentligen hade tänkt sig. Nu är hon ett av två ombud på Möllevångsskolan, en F-9-skola i Malmö. På frågan varför det blev just hon svarar hon:
–
Viktigt att resurserna riktas rätt
Möllevångsskolan är en av Malmös så kallade indexskolor, vilket betyder att skolan på grund av socioekonomiska faktorer får extra resurser. Just nu växer skolan på alla håll och kanter och det börjar bli lite trångt. I vissa årskurser är det tre paralleller vilket man inte haft tidigare.
–
Ibland tryter också resurserna. Ett exempel på det är studiehandledning på modersmålet där det inte längre finns tillräckligt med resurser för att ge studiehandledning till elever som varit här en längre tid eller är födda här och har brister i det svenska språket.
–
Det märks att Elif brinner för frågorna som rör förutsättningarna för läraruppdraget, och det är också medlemmarnas viktigaste frågor.
–
Mer satsningar behövs
De senaste åren har många politiker pratat om vikten av stöd tidigt i skolan och lågstadiet har fått ta del av statliga satsningar, det så kallade ”lågstadielöftet”.
Att börja fyran och jobba mot sexans mål är tufft för en del. Behoven av stöd är ofta fortsatt stora när eleverna börjar fyran och upp mot högstadiet.
Det kan till exempel handla om behov av snabbare kartläggning av nyanlända elevernas kunskaper, kontinuerligt stöd av speciallärare/specialpedagog och aktiva elevhälsoteam som ser och stöttar.
Det har varit välbehövliga satsningar på lågstadiet och det behövs mer. Men vi behöver dessutom satsningar från politikerna på bättre förutsättningar på mellanstadiet!
Engagemang ger resultat
Nu har Elif Florin varit ombud i ett och ett halvt år. På frågan om hon rekommenderar andra att bli ombud blir svaret tveklöst ja.
–
Att de är två ombud på skolan som kan komplettera och stötta varandra, är också en styrka. Elif tycker att hon påverkar och vill därför fortsätta som ombud:
–
Nästa steg är att komma igång med regelbundna möten på skolan för att mer systematiskt hämta in kunskap om kollegornas arbetssituation och synpunkter. På dessa möten kan alla känna sig välkomna.
–
Bland det bästa med skolan är stämningen och det tillåtande klimatet som gör att många känner sig välkomna.
–
Sagt om Elif:
" Elif är väldigt engagerad i sin roll som lärare och ombud. Hon är noga med att se alla, elever såväl som kollegor, och inspirerar mig och andra till att alltid vilja utvecklas. Hon har organiserat det fackliga arbetet på skolan, vilket gör att facket känns närmare nu än någonsin."
Christoffer Hejdedal, idrottslärare
" Elif är en engagerad och orädd person som alltid vågar stå för vad hon tycker. Hon ställer upp för de som behöver stöd, elever som kolleger. Dessutom är hon rolig, smart och envis; en riktigt bra facklig partner och kollega till mig."
Josefin Thomsen Vartanian, grundskollärare och ombudskollega