Lärarförbundet
Bli medlem

”Undervärdera inte din kompetens”

Det finns många anledningar att prata lön. Kanske förbereder du dig inför ditt lönesamtal? Du kanske söker ditt första jobb? Eller funderar du på att byta jobb? Vi vet att din lön är viktig. Därför vill vi ge dig dom bästa tipsen inför kommande löneförhandlingar.

Under en vecka har vi satt din lön lite extra i fokus för att tipsa, stötta och ge dig de rätta verktygen inför din kommande löneförhandling. Oavsett om du söker ditt första jobb, undrar var du ska begära när du byter jobb eller vill ha högre lön på din nuvarande arbetsplats – har vi samlat de bästa tipsen från vår lönevecka här.

Undervärdera inte dig själv. Se till dina styrkor och kvaliteter. Vad har du gjort som har varit bra under det gångna året?

Anders Öberg, facklig vägledare och lönecoach på Lärarförbundet Kontakt ger tips inför lönesamtalet under vår livesändning om lön på Facebook. Här tillsammans med löneexpert och ombudsman på Lärarförbundet, Robban Nilsson.

Lönetips 1: Hur argumenterar du för högre lön?

Lönetips 2: Vad tittar chefen på inför ditt lönesamtal?

Lönetips 3: Kan du påverka din lön efter lönesamtalet?

Missa inte dina medlemsförmåner

Är du inte redan medlem så se till att bli det, då får du tillgång till vårt lönestatistikverktyg - Min lön och personlig lönecoachning. Blir du medlem nu så är medlemsavgiften gratis i sex månder. Genom verktyget Min lön, kan du jämföra löner efter lärarkategori, ålder, ort och arbetsgivare. Personlig lönecoachning är en rådgivning vi erbjuder där du kan få tips och stöttning inför din kommande löneförhandling eller få svar på frågor om hur din lön påverkas om du blir du är sjukskriven eller ska vara föräldraledig.Kommentarer:

Anonym
Anonym

Fast det är ju svårt att inte jämföra sig med kollegor eller andra medarbetare i kommunen om man gör ett väldigt likvärdigt arbete! Det är väl de med hög lön som "ska bana väg för alla andra att höjas"? Hur funkar det egentligen?! Jag begärde ut lönelistan på alla inom min yrkeskategori i kommunen där jag jobbar och insåg att jag är bland de med lägst lön.
Under lönesamtalet lyfte inte min chef frågan alls vad jag tycker om mitt löneläge, (de verkar ju inte vilja prata om siffror) och det kändes tyvärr svårt att rakt upp och ner lite från ingenstans haspla ur sig "Ja och förutom att jag har gjort x och x och x under året så borde jag ha ordentligt mycket högre lön också om jag ser till statistiken!" Det borde vara en självklar fråga som ställs för alla att få möjlighet att svara på vid lönesamtal!

  • Skapad 2019-02-08 23:10

Kommentera artikeln!

Med ett konto på lararforbundet.se kan du kommentera, spara och söka bland mer än 30 000 artikler. För alla lärare är lika viktiga - även de som inte är medlemmar i vårt fackförbund (ännu).

Bli medlem

eller logga in här

Frågor & Svar