Lärarförbundet
Bli medlem

Tjänstledighet

Vill du vara ledig av någon anledning som inte har stöd i lag eller avtal? Då kan du begära tjänstledigt.

Om du vill vara ledig av något annat skäl än vad som regleras i lag eller avtal får du begära tjänstledighet hos arbetsgivaren.

Om det kan ske utan olägenhet, brukar de flesta arbetsgivare bevilja tjänstledighet upp till ett halvår, ibland ett helt år.

Skulle arbetsgivaren avslå din begäran så får du inte tjänstledigt.

Om du är ledig under en del av en månad, räknas samtliga kalenderdagar under ledighetsperioden in i ledigheten, även lör-, sön- och helgdagar.

Statligt anställd

Du som är statligt anställd har dock alltid rätt att vara tjänstledig för att bland annat vara sakkunnig i Regeringskansliet eller anställd av ett fackförbund. Du har också rätt att vara tjänstledig i upp till två år för att inneha en annan statlig anställning.

Kommentarer:

Anonym
Anonym

Kan man få tjänstledigt för 1 år pga resor?

  • Skapad 2020-02-06 09:43
Ingrid L
Ingrid L Andrén
Svar till Anonym

Hej!
Det beror på din arbetsgivares goda vilja. Det finns ingen rättighet till tjänstledighet i det fallet.
Vänliga hälsningar
Ingrid L Andrén,
ombudsman

  • Skapad 2020-02-10 12:42
Susanne
Susanne Davidsson

Om du är tjänstledig för att prova annan tjänst, vem löneförhandlar man med? Blivande arbetsgivare eller där du är TL ifrån?

  • Skapad 2016-06-29 21:09
Marie
Marie Johansson

Kommentaren har tagits bort...

  • Skapad 2016-04-18 13:20
Anette
Anette Lindow

Kan man avbryta sin tjänstledighet och gå tillbaka i tjänst tidigare än man först tänkt? Förutsatt att rektor vill ha en tillbaka och har jobb att erbjuda?

  • Skapad 2016-01-28 10:00
Ingrid L
Ingrid L Andrén
Svar till Anette Lindow

Ja, under de förutsättningarna går det bra att avbryta sin tjänstledighet. Det som brukar kunna ställa till med bekymmer är om arbetsgivaren anställt en vikarie för hela ledighetsperioden. Då kanske det inte finns arbetsuppgifter att komma tillbaka till.

  • Skapad 2016-02-03 16:25

Kommentera artikeln!

Med ett konto på lararforbundet.se kan du kommentera, spara och söka bland mer än 30 000 artikler. För alla lärare är lika viktiga - även de som inte är medlemmar i vårt fackförbund (ännu).

Bli medlem

eller logga in här

Frågor & Svar