Lärarförbundet
Bli medlem

Tips till dig som jobbar extra som pensionär

Allt fler väljer att jobba extra efter att de gått i pension och på många förskolor och skolor är det välkommet att få ta del av erfarna lärares och skolledares kompetens. Här kommer Lärarförbundets tips till dig som tänker jobba extra som pensionär.

Kom redan innan du påbörjar din anställning överens med arbetsgivaren om:

  • Lön
  • Arbetstider
  • Om du ska tjäna in tjänstepension
  • Vilken uppsägningstid du har (om du har en längre tidsbegränsad anställning)

Din kompetens och din närvaro är eftertraktad, så passa på att förhandla dig till bra villkor! Många pensionärer som kommer in extra kan ställa höga krav på till exempel arbetstiderna.

Ska pensionen samordnas?

Kontrollera även med din tidigare arbetsgivare att din tjänstepension inte minskas när du arbetar (så kallad samordning).

Att det sker är ovanligt, men kan röra dig som gått i pension i förtid med en så kallad särskild avtalspension, eller om du haft sjukersättning före 1998 och därför omfattas av ett äldre kommunalt pensionsavtal.

Om du arbetat hos en privat arbetsgivare och fått din ITP-tjänstepension slutbetald på grund av att du gått i pension tidigare, så bör du ta kontakt med Alecta istället för din tidigare arbetsgivare.

Jag jobbar i avgränsade perioder och tycker det är väldigt roligt. Min erfarenhet uppskattas och att det ger ett tillskott i plånboken är ju inte fel.

Agneta Cederbom, 70 år, tf rektor i Staffanstorp jobbar extra på sina villkor.


  • Skapad 2013-03-04
  • Uppdaterad 2020-04-28
Frågor & Svar