Lärarförbundet
Bli medlem

​Tips för en lyckad digital anställningsintervju

Ring gärna upp en vän och testa att tekniken fungerar innan det är dags! Det är ett av våra tips om du ska på en digital anställningsintervju.

Ring gärna upp en vän och testa att tekniken fungerar innan det är dags! Det är ett av våra tips om du ska på en digital anställningsintervju.

Coronapandemin drar ut på tiden och du som ska söka jobb som lärare eller studie- och yrkesvägledare får vara beredd på att det kanske blir en digital anställningsintervju. Här är tipsen på vad du ska tänka på och hur du kan förbereda dig!

Cecilia Nilsson Lundin hr-specialistEn digital anställningsintervju är väl inte annorlunda än en vanlig intervju kanske du tänker. På sätt och vis har du rätt: Förberedelse är A och O oavsett form för intervjun. Men det finns några extra saker att tänka på när intervjun blir just digital.

"Jag som intervjuare brukar försöka lätta upp stämningen genom att fråga vad alla har på fötterna. Det har blivit en hel del tofflor!

Cecilia Nilsson Lundin jobbar på Lärarförbundets HR-avdelning och har hunnit hålla flera digitala anställningsintervjuer nu i coronatider. Här delar hon med sig av sina sex bästa tips till den som söker jobb.

Tips inför den digitala intervjun!

  1. Läs noga igenom informationen du fått om hur intervjun ska gå till och vilka som kommer att vara med.
  2. Se till att ha koll på tekniken. Ring gärna upp en vän och testa att tekniken fungerar innan det är dags.
  3. Sätt dig i en lugn miljö och titta över belysningen så att ditt ansikte syns tydligt. Sätt datorn på en nivå så att du filmas rakt framifrån.
  4. Ta tillfället i akt att visa din personlighet genom den omgivning du sitter i! Skippa de valbara bakgrunderna som lätt stör och pixlar till sig. Vill du till exempel visa att du är beläst – sätt dig framför en bokhylla. Risken finns dock att intervjuaren förvirrar sig i titlarna.
  5. Ta på dig de kläder du skulle ha valt om du hade gått på en fysisk anställningsintervju.
  6. Glöm inte bort att visa att du är intresserad av arbetsplatsen. Eftersom du till exempel inte får möjlighet att se lokalerna, be arbetsgivaren berätta lite om dem istället.

Vill du har fler tips? Läs vår artikel om vilka frågor du kan få och hur du kan förbereda dig.

  • Skapad 2020-11-20
Frågor & Svar