Lärarförbundet
Bli medlem

Ta rast och paus

Tid för återhämtning och reflektion är särskilt viktigt när man arbetar med människor. Det vet vi, och ändå blir det inte alltid av. Tar du till exempel rast och pauser varje dag? Det har du rätt till enligt arbetstidslagen. Rasten ska finnas inlagd i ditt arbetstidsschema.

Alla har rätt till rast enligt arbetstidslagen. Den ska finnas inlagd i ditt arbetstidsschema. Ingen ska behöva arbeta mer än fem timmar utan rast. Att ha rast innebär enligt lagen att man kan lämna sin arbetsplats under den tiden. Rasten räknas inte som arbetstid.

Du ska inte blanda ihop skolans rast med din egen lagstadgade rast.

Förutom raster ska man kunna ta pauser i arbetet. Till skillnad från rast så ska paus räknas som arbetstid. Arbetsgivaren är skyldig att se till att man kan ta de pauser som behövs utöver rasterna.

Viktigt med återhämtning

Att följa bestämmelserna om raster och pauser är inte bara en rättighet utan också en skyldighet mot dig själv, om du ska kunna stanna kvar i ditt yrke utan att drabbas av ohälsa. Tid för återhämtning och reflektion är särskilt viktigt när man arbetar med människor.

Det är rektorn/förskolechefen som har ansvaret för att arbetstidslagen efterlevs och som ska se till att arbetet organiseras så att du får ut de raster och pauser som behövs.

Om det händer något oförutsett kan rasten bytas ut mot ett måltidsuppehåll som räknas in i arbetstiden.

"Schemakollen" ger dig hjälp

Med "Schemakoll - vecka" kan du få koll på om din planering och dina förutsättningar ger utrymme för rast och paus. Stämmer inte planeringen med lag och avtal så ska du prata med din chef så att den justeras.

Film: Så fungerar lärares arbetstid

Se också vår film om "Så fungerar lärares arbetstid".

Så skapar du ett arbetstidsschema

Saknar du ett arbetstidsschema där alla dina arbetsuppgifter syns? Lärarförbundet har tagit fram förslag till mallar för ett arbetstidsschema för olika skolformer. Testa på din arbetsplats!

Kommentarer:

Johan
Johan Wikström

Hej Tommy

Tack för din uppmärksamhet. Vi har ändrat nu.

/Johan, webbredaktör

  • Skapad 2015-04-09 09:27
Johan

Om Johan Wikström

Webbredaktör på Lärarförbundet

Tommy
Tommy Hjertezén

Kommentaren har tagits bort...

  • Skapad 2015-03-25 08:21
Tommy

Om Tommy Hjertezén

Intresse av förutom både Filosofiskt existentiella frågor som de Mänskliga rättigheterna, även de mer vardagliga inom arbetsmiljö, arbetstid, lag och avtal samt att inte förglömma även ett stort intresse i allt vad gäller vetenskap, nytt som retro och då i synnerhet inom changern El/Data, Fysik, Astronomi och historia.

Tack för både besök och visat intresse av min enkla natur.

Ha en fortsatt trevliger dag.

Tommy Hjertezén

Kommentera artikeln!

Med ett konto på lararforbundet.se kan du kommentera, spara och söka bland mer än 30 000 artikler. För alla lärare är lika viktiga - även de som inte är medlemmar i vårt fackförbund (ännu).

Bli medlem

eller logga in här

Frågor & Svar