Lärarförbundet
Bli medlem

Stort behov av fler studiehandledare för nyanlända

Fyra av tio lärare uppger att nyanlända elever inte får tillräcklig studiehandledning. Det visar en undersökning från Lärarförbundet och Novus. Lärarförbundet kräver flera åtgärder för att eleverna ska få det stöd de har rätt till enligt lagen.

Nästan fyra av tio lärare - 38 procent - uppger i Lärarförbundets och Novus undersökning att deras elever inte får tillräckligt med studiehandledning på deras modersmål.

– När det gäller studiehandledare säger lagen att elever har rätt till den och det här betyder att lagen inte efterföljs. Forskning visar att det här en av de viktigaste pedagogiska insatserna för nyanlända, säger förbundsordförande Johanna Jaara Åstrand till TT.

Satsningar behövs

Lärarförbundet kräver därför flera flera åtgärder, bland annat utformning av en utbildning för studiehandledare på modersmål samt utveckling av möjligheter för fjärrundervisning i modersmål och studiehandledning på modersmål.

– För att klara en situation här och nu är fjärrundervisning otroligt viktig. Där måste man hitta tekniska förutsättningar, säger Johanna Jaara Åstrand.

Att förbättra studiehandledningen är ett av Lärarförbundets förslag för att skapa en bättre skola för nyanlända.

  • Skapad 2016-05-09
Frågor & Svar