Lärarförbundet
Bli medlem

Skyddsombud stänger Malmöskola efter hot och våld

Lärarfackens skyddsombud har utnyttjat möjligheten att stänga en skola av arbetsmiljöskäl. -Det kändes att gränsen var nådd, säger Lärarförbundets skyddsombud Kerstin Kaunitz på Värner Rydénskolan.

Orsaken till att skolan stängs är stora problem med kriminalitet under flera års tid.  Elever bråkar med både med varandra och med lärare och annan personal. 

- Det sker akuta händelser hela tiden och till sist kände vi att gränsen var nådd, säger Kerstin Kaunitz, skyddsombud för Lärarförbundet på Värner Rydénskolan i Malmö.

Lärare och föräldrar informeras

Skolan är stängd från och med måndagen den 2 mars. Personalen kontaktar nu samtliga föräldrar och berättar vad som hänt. 

- Sedan sätter vi oss i möte med personalen för att gå igenom läget, säger Kerstin Kaunitz till Kvällsposten.

Under måndagen samlar arbetsgivaren skolans personal och andra aktörer som socialtjänst, polis, räddningstjänst, elevråd, för att ta fram "trygghetsskapande åtgärder". Ett förslag är att tillfälligt sätta in vakter för att stärka säkerheten. 

Nu är det upp till Arbetsmiljöverket att avgöra  när skolan är tillräckligt söker nog för att öppnas igen. De kommer att besöka skolan och bedöma situationen. 

Ta hjälp av oss

Skyddsombudet är de anställdas företrädare i arbetsmiljöfrågor och ska se till att arbetsgivaren fullgör sina skyldigheter enligt arbetsmiljölagen.

Är du själv drabbad av hot och våld på din skola? Vi har tagit fram en checklista över hur du bör agera.

Kommentarer:

Dennis
Dennis Wihlstrand

Hur slutade det ?

  • Skapad 2015-09-14 21:42
Dennis

Om Dennis Wihlstrand

Jobbar som lärare på El & energiprogrammet sedan ht 13. läser på hkr

Kommentera artikeln!

Med ett konto på lararforbundet.se kan du kommentera, spara och söka bland mer än 30 000 artikler. För alla lärare är lika viktiga - även de som inte är medlemmar i vårt fackförbund (ännu).

Bli medlem

eller logga in här