
Över hela landet pågår samtal om hur nya kommunala avtalet, skolavtal18, kan göra skillnad. "Det är viktigt att arbetsmiljöfrågorna tas på allvar i avtalet", säger Helene Olofsson, ordförande för Lärarförbundet i Sjöbo, som nu läser in sig på avtalet.
"Lärare och skolledare måste märka skillnad i sin vardag"
Johan Bäck, grundskollärare och ordförande för Lärarförbundet i Sundbyberg.
– Med skolavtal18 har vi fått en viktig ledstång att hålla fast vid när vi ska jobba med arbetsbelastnings- och arbetsmiljöfrågor.
– Lärare och skolledare måste märka skillnad i sin vardag. Det här avtalet hjälper till att sätta press på kommunerna att ta arbetsmiljön på allvar och jobba konkret med frågorna.
– Vi har börjat jobba för att avtalet ska bli verklighet och inlett samtal med politiker och tjänstemän om hur kommunen till exempel ska se till att de som varit länge på samma arbetsplats och inte fått ett lyft de senaste åren ska kunna få det.
– Vi har haft ett medlemsmöte där vi drog nyheterna och vad det betyder för ombud och medlemmar.
"Det är viktigt att arbetsmiljöfrågorna tas på allvar"
Helene Olofsson är lågstadielärare och ordförande för Lärarförbundet i Sjöbo.
– Det är viktigt att arbetsmiljöfrågorna tas på allvar i avtalet. Vi arbetar fram ett nytt samverkansavtal och ser möjligheter att med grund i avtalet trycka på för nya rutiner kring arbetsplatsträffarna (APT).
– Samtidigt ser jag risker med att det kommer att spreta väldigt när man ska lösa så mycket lokalt, på varje plats. Kommer det att bli bättre?
– Lärarbristen har drivit upp lönerna, nackdelen är att de som jobbat länge på samma arbetsplats ligger lågt. Det är bra att det finns stöd i avtalet för att rätta till lönerna för de som halkat efter.
– Nu träffar vi tjänstemän i kommunen om lönerna. Vi kommer också att ha en ombudsträff i november och prata om vad det nya avtalet innebär.
"Inriktningen i avtalet är bra: att minska arbetsbelastningen och behålla lärare"
Sonja Stranne är lärare i svenska som andra språk och ordförande för Lärarförbundet i Ronneby.