Lärarförbundet
Bli medlem

”Satsningar på arbetsmiljön framgångsfaktor på Orust”

Kommunen lyssnar på oss som är lärare och involverar oss i utvecklingsarbetet, säger Lärarförbundets ordförande på Orust, Anette Öbom, om andraplatsen i Lärarförbundets rankning Bästa skolkommun.

För andra året i rad blir Orust kommun tvåa i Lärarförbundets ranking över hur Sveriges 290 kommuner satsar på sin skola. Lärarförbundets ordförande i Orust förklarar varför kommunen lyckats behålla sin toppenplacering.

Positiv spiral

– Vi har bra förutsättningar med kompetenta lärare och fina elevresultat. Det lockar lärare till vår kommun – och det blir en positiv spiral.

Orusts skolchef Henrik Lindh lyfter fram att kommunen jobbar för en bra skolmiljö, något som Anette Öbom håller med om.

– Kommunen har gjort stora investeringar i den fysiska skolmiljön, och det är viktigt att det finns bra lokaler.

Lyssnar på lärarna

Men framför allt trycker hon på att kommunen är noga med att lyssna på och involvera sina lärare och Lärarförbundet.

– Politikerna bjuder in och vill höra våra medlemmars perspektiv. De lyssnar på oss som är lärare, och involverar oss i utvecklingsarbetet. Det blir ju bevisligen bra.

En tydlig framgångsfaktor är att man tar arbetsmiljöfrågorna på allvar.

– En tydlig framgångsfaktor är att man tar arbetsmiljöfrågorna på allvar – och har en vilja till samverkan på alla nivåer – från kommunchefen till rektor/förskolechef. Vi håller till exempel Suntarbetslivs arbetsmiljöutbildning ihop.

Renodla läraruppdraget!

För att kommunen ska kunna behålla sin placering betonar Anette Öbom att det är viktigt att fortsätta satsa och bygga på det som fungerar.

Satsa så att de lojala lärarna stannar kvar.

– Satsa så att de lojala lärarna stannar kvar. De är grunden i våra skolor och förskolor. Det handlar både om lön och om att renodla uppdraget så att lärare får vara just lärare.

– När du kommer till vår ö ska du få jobba med det som du är anställd för.Kommentera artikeln!

Med ett konto på lararforbundet.se kan du kommentera, spara och söka bland mer än 30 000 artikler. För alla lärare är lika viktiga - även de som inte är medlemmar i vårt fackförbund (ännu).

Bli medlem

eller logga in här