Lärarförbundet
Bli medlem

"Samarbete är nyckeln till att alla ska orka"

"Alla har haft en så fin vilja att hjälpas åt mellan våra verksamheter. Samarbete har varit nyckeln till att alla ska orka. Det har varit samarbete när det är som bäst som vi kommer att utveckla även efter att covid-19 släppt taget." Det säger Camilla Norberg rektor i förskolan i Hedemora.

Camilla Norberg är rektor i förskolan i Hedemora och fackligt aktiv skolledare i kommunen. Hon är ledamot i Lärarförbundet Skolledares nationella styrelse och går dessutom på rektorsprogrammet. Coronakrisen har inneburit en extra belastning för alla som jobbar i förskolan och skolan, inte minst för rektorer. Den första frågan till Camilla blir därför:

Hur hinner du med Camilla?
- Allt handlar om prioriteringar och jag försöker hitta en balans för att hålla i längden. Nu har jag prioriterat att finnas tillgänglig för mina medarbetare och att stötta dem. Men slutuppgiften på sista terminen av rektorsprogrammet tar också en hel del av min tid. Där har covid-19 gjort att vi haft undervisning på distans.


Vilka frågor får du brottas med som chef på grund av corona?
- Jag har faktiskt aktat mig för att ”brottas” så mycket själv. Vi rektorer har ett nära samarbete med ledningen i förvaltningen som har tagit hand om många av våra frågor. Förvaltningen har gjort ett bra arbete och är noga med att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer.
Hur har din chefsroll förändrats under denna tid?
- Jag märker att jag blivit viktigare för mina medarbetare och jag har skaffat mig lite nya rutiner. Jag börjar morgonen med att ringa runt och kolla läget på förskolorna. Det har varit en bra rutin, kanske något jag ska fortsätta med efter krisen. Jag har också haft min telefon ”öppen” så att medarbetarna alltid kan få tag i mig och jag har varit på plats på mina enheter.
- Jag har varit tydlig till personalen med att jag står bakom dem om de behöver neka vårdnadshavarna att lämna barnen, ifall de är snoriga eller liknande. Det stödet har varit extra betydelsefullt nu.
Hur känner du för verksamheten och din personal, räcker orken?
- Just nu räcker orken och medarbetarna har varit fantastiska. Vi har haft en bra energi och alla har velat hjälpas åt. Jag vill ge alla en stor eloge, det är suveräna medarbetare vi har.
En av mina verksamheter har haft låg beläggning eftersom många vårdnadshavare har valt att låta sina barn stanna hemma. Medarbetarna på den förskolan har stöttat upp andra verksamheter och det har gjort att vi inte behövt använda oss av vikarier. Flera har utryckt att det varit roligt och utvecklande att träffa nya kollegor och utbyta erfarenheter.
Vad kommer ni ta med er som varit positivt när detta är över?
- Jag har reflekterat över att vissa saker som vi tyckte var otroligt viktiga innan covid-19, inte har samma dignitet längre. Man får stanna upp och fundera över vilka värden som verkligen betyder något, och ett sådant värde är att finnas till för varandra.
- Alla har haft en sådan fin vilja att hjälpas åt mellan våra verksamheter. Samarbete har varit nyckeln för att alla ska orka. Vi har fått syn på vad vi betyder för varandra. Det har varit samarbete när det är som bäst och som vi kommer att utveckla även efter att covid-19 släppt taget.


Åter till: Lärare och skolledare berättar om corona

Kommentera artikeln!

Med ett konto på lararforbundet.se kan du kommentera, spara och söka bland mer än 30 000 artikler. För alla lärare är lika viktiga - även de som inte är medlemmar i vårt fackförbund (ännu).

Bli medlem

eller logga in här