Lärarförbundet
Bli medlem

Så värvar du dina kollegor framgångsrikt

Ju fler medlemmar desto större möjligheter att skapa de allra bästa förutsättningarna för lärare att göra ett bra jobb. Nu går vi in i en ny termin och med det massor av nya chanser att värva nya medlemmar till Lärarförbundet. Men hur gör man egentligen för att vara en framgångsrik värvare?

Vi ringde upp Marianne Rosén som varit bäst på att värva nya medlemmar bland sina kollegor sedan oktober. Fem har hon värvat hittills. Hon jobbar som NO-lärare i Nyköping och är dessutom ombud på sin arbetsplats för Lärarförbundet. Vi bad Marianne berätta om hur hon går till väga när hon värvar medlemmar:

– Jag utgår aldrig ifrån att nu ska jag värva en ny medlem i första taget. Det är viktigare att finnas på arbetsplatsen på ett naturligt sätt för till slut börjar man prata. Ofta när jag pratar med medlemmar så finns det icke-medlemmar som sitter bredvid och lyssnar. Då kanske den personen börjar fundera, säger Marianne.

Och ibland gäller det att man har lite flyt.

– Exempelvis kanske man snackar om lönen, då blir det ganska naturligt att man pratar med alla. Då kan det vara en person som inte är medlem som kommer och ställer frågor och då är det alltid någon som frågar ”är inte du medlem i Lärarförbundet?” och då kanske personen svarar: ”nej jag är inte med i någonting”. Då vet man att det gäller att lägga in en liten stöt. Men det får man göra lite försiktigt. Det handlar inte om att stöta på för hårt, utan man får smyga in ordet Lärarförbundet snyggt.


"Jag utgår aldrig ifrån att nu ska jag värva en ny medlem i första taget. Det är viktigare att finnas på arbetsplatsen på ett naturligt sätt för till slut börjar man prata", säger supervärvaren Marianne Rosén.

Ibland gäller det också att ha lite humor:

– Ibland kan jag skämta när icke-medlemmar frågar om saker och säga: ”jag kan tyvärr inte svara eftersom du inte är medlem”. Och det har faktiskt gått hem en gång. Men det är viktigt att veta vem det är man pratar med.

Marianne tycker det är viktigt att samtala med sina kolleger på skolan om deras vardag och deras intressen. Det är i sig ett värvningsknep.

– Man får utgå efter deras intressen - det är där man får fiska. Inte det här att man börjar med att säga: ”hej jag är från Lärarförbundet, är du medlem?”. Den metoden har jag lagt bort för längesen.

Vad brukar icke-medlemmar undra om Lärarförbundet när du pratar med dem?
– Det är arbetstid och arbetsmiljö och hur Lärarförbundet jobbar med det. Det är då jag försöker förklara: vi i facket jobbar med det här tillsammans. Det är som en liten klocka. Ibland finns det icke-medlemmar som frågar om Lärarförbundet har några bra tips – ordet om Lärarförbundet sprider sig då och till slut kommer någon och säger: ”jag tänkte att jag skulle bli medlem”.

Vilket är det viktigaste skälet till att vara med i Lärarförbundet tycker du?
– Man är starkare när man är flera, så är det ju.

Lärarförbundet behöver bli fler för att få en ännu starkare röst. Därför ber vi dig om hjälp att värva en eller flera kollegor. Förutom att vi tillsammans blir starkare, får du 100 poäng för varje ny yrkesverksam medlem som du kan byta mot praktiska och smarta prylar i vår värvarshop. Naturligtvis bjuder vi din kollega på de tre första månadsavgifterna. Win win för alla! Läs mer här!

  • Skapad 2019-01-10
Frågor & Svar