Lärarförbundet
Bli medlem

Så löneförhandlar du som ny lärare

Tro på dig själv och ta inte lönediskussionen personligt - det och flera tips får du inför din första lönediskussion. Du är värd en bra lärarlön! Lärarförbundet hjälper dig inför din löneförhandling.

Du söker jobb och det börjar bli dags att prata lön. Hur ska du tänka?

Arbetsgivarna vill ha dig

Som nyutexaminerad lärare har du en färsk och bra lärarutbildning i bagaget med fräscha kunskaper om pedagogik och läraryrket. Det är något som arbetsgivarna efterfrågar.

Ge dig själv en starkare förhandlingsposition genom att söka flera jobb, samtidigt.

Låt arbetsgivaren vara den som tar upp frågan om lön, eller avvakta tills du uppfattar att det är du som ska få tjänsten. Då har du har ett bättre förhandlingsläge.

Vänta tills du vet mycket

Ta reda på så mycket du kan om jobbet du sökt och om din blivande arbetsplats. Lärares löner sätts individuellt utifrån ansvar, kompetens och arbetsinsats. Därför blir det lättare att begära ”rätt” lön ju mer du vet om jobbet.

Det är viktigt att din första lön blir så rätt (hög) som möjligt eftersom din löneutveckling under flera år framöver sannolikt utgår från den.

Titta på lönestatistiken

För att få ett hum om vilken lön du kan begära kan du ta en titt på lönestatistiken. Det finns statistik för många lärarkategorier, över hela landet.

Just nu kan du som inte är medlem prova på Min lön gratis i 10 dagar!

Tänk på att lönestatistiken inte är facit. Den kan användas för att få en ungefärlig bild över hur lönestrukturen ser ut just nu. Marknadslöneläget, som har stor betydelse för vad du kan begära, är ofta högre eftersom det råder lärarbrist och det är svårt att få tag på utbildade lärare.

Lärares löner borde vara högre med tanke på det ansvarsfulla jobb som lärare gör. Du kan bidra till att lärares löner ökar genom att vara tydlig med det här för dig själv, din framtida arbetsgivare och dina framtida kollegor.

Kontakta Lärarförbundet

För att få så bra koll som möjligt, exempelvis på det aktuella marknadslöneläget och annan information om arbetsplatsen, kontakta gärna ombudet på skolan där du söker jobb och Lärarförbundets avdelningar i regionen. Oavsett vilken arbetsgivare du söker jobb hos, har lönerna för nyanställda i kommunerna runt omkring stor betydelse för marknadslönen och ditt förhandlingsläge.

När du bestämt vad som är en acceptabel lön ska du alltid lägga på lite så att du har prutmån. Våga ta i!

Om arbetsgivaren reagerar avvaktande på ditt lönebud, bolla tillbaka frågan och undra vad arbetsgivaren tänkt sig. På så sätt är du tydlig med att ditt förslag är förhandlingsbart och att du är medveten om att ni kan ha olika uppfattning.

Bestäm i förväg även en lägsta nivå som du inte kommer att gå under. Berätta inte den nivån för arbetsgivaren, men att du bestämt dig ger dig trygghet i förhandlingen. Du vet hur långt du kan gå.

Lärarförbundet Kontakt kan hjälpa dig med personlig lönecoachning, 0770-33 03 03 eller via kontaktformuläret på https://www.lararforbundet.se/kontakt

Ta det inte personligt

Ta inte diskussionen om lön personligt. Tänk att ni diskuterar priset på en tjänst som du erbjuder. Arbetsgivaren vill ha den till ett bra pris, men du vill inte sälja den för ett lägre pris än nödvändigt.

När du förhandlar din lön har du inte rätt att kräva ett visst resultat - inte arbetsgivaren heller. Däremot har du alltid rätt att lämna löneanspråk och ta alltid chansen att diskutera lönen så att ni båda blir nöjda.

När du lämnat ditt löneanspråk kommer arbetsgivaren antingen att säga ja till det eller komma med ett motbud. För att kunna få ett avtal behöver ni hitta en nivå som ni båda är nöjda med.

Arbetsgivare kan argumentera för att du inte kan få den lön du begär, exempelvis för att pengarna då inte räcker till elevernas böcker, till barnens mat eller för att lönen blir för hög jämfört med kollegornas löner. Det kan vara en sann bild för arbetsgivaren som påverkar hens beslut och därför är bra för dig att förstå. Men, det är inte något du måste ta hänsyn till.

Förhandlingen handlar om din lön utifrån ditt uppdrag. Har du marknadskrafterna i ryggen och fler jobb att välja på är det viktigt att framhålla det i samtalet. Hamnar din lön högt jämfört med erfarna kollegor är det de som har för låg lön. Din lön kan då hjälpa dem att argumentera för en mer marknadsmässig lön.

Lönen är inte allt

De flesta arbetsplatser för lärare har kollektivavtal. Det är dock inte självklart så fråga alltid om det finns kollektivavtal på arbetsplatsen. Kollektivavtal är värt mycket pengar i form av till exempel pension, extra föräldradagar eller semester.

Vilken introduktion du erbjuds, vilka arbetsuppgifter och vilka förutsättningar du får för att hinna med att utföra dem på ett bra sätt inom arbetstiden är exempel på andra frågor det är viktigt att ställa innan du bestämmer dig.

När ni är överens om en lön, se till att få den skriftligt till exempel i ett mejl eller sms.

Lärarförbundet kan kolla avtalet

När du får anställningsavtalet så läs igenom att det innehåller det ni kom överens om. Du kan alltid be någon från Lärarförbundet att titta igenom anställningsavtalet innan du skriver på. Kontakta någon i din avdelning eller Lärarförbundet Kontakt.

  • Skapad 2014-05-07
  • Uppdaterad 2021-01-08
Frågor & Svar