Lärarförbundet
Bli medlem

Så använder du vår lönestatistik för lärare

Vad tjänar andra lärare? Vår lönestatistik ger dig svar. Ta hjälp av vårt verktyg "Min lön" eller kontakta din avdelning för färskare siffror.

Att kolla upp vad andra lärare tjänar är ett bra sätt att förbereda dig inför lönesamtalet, när du ska byta jobb eller när du ska söka ditt första lärarjobb.

Lärarförbundets lönestatistik omfattar medlemmar som är anställda inom kommuner, landsting, staten, Almega Tjänsteföretagen, Svenska kyrkan, KFO, KFS och Arbetsgivaralliansen - förutsatt att arbetsgivaren har rapporterat in lönen.

Gäller båda lärarfacken

Statistiken för kommuner och landsting visar löneläget för både Lärarförbundets och Lärarnas Riksförbunds medlemmar. För övriga avtalsområden redovisas statistiken endast för Lärarförbundets medlemmar. Statistiken är partsgemensam och respektive arbetsgivarorganisation ansvarar för insamlingen.

Endast medlemmar som är månadsavlönade ingår i underlaget. Lönerna utgörs av fast kontant månadslön inklusive fasta lönetillägg. Deltidslöner är uppräknade till heltidslöner.

Mätmånad för anställda inom kommuner, landsting och Svenska kyrkan är november. För övriga avtalsområden är mätmånaden september. Från arbetsgivarnas insamling till färdig statistik på Lärarförbundets webb dröjer det alltid några månader. Den senaste statistiken är idag från 2015.

Är du medlem och inloggad? Se aktuell lönestatistik

Kommentarer:

Magnus
Magnus Bäcklund

Jag förstår inte riktigt systemet - min avdelning rapporterade in löner i höstas men det enda som finns för 2016 är staten. Vad är det som avgör när siffrorna kommer upp och hur skall man kunna använda detta i sina lönesättande samtal nu i mars?

 • Skapad 2017-03-16 17:27
Magnus

Om Magnus Bäcklund

Lärare sedan 2002 - Fackligt involverad sedan 2012
Undervisar svenska, engelska och aikido i Hörby kommun

Anonym
Anonym

Verktyget "min lön" fungerar inte.

 • Skapad 2016-04-14 08:40
Anonym
Anonym

Jag är medlem och började ett nytt jobb som lärare i höstas. Jag har lagt in ny lön och tjänst men det syns inte i statistiken under min lön, utan där står det för 2014. Vem ändrar det, för det verkar inte gå automatiskt.

 • Skapad 2016-03-21 11:20
Jenny
Jenny Davidsson
Svar till Anonym

Statistiken som finns på sidan Min lön baseras på lönestatistik som samlas in av arbetsgivaren. Den är alltså inte kopplad till uppgifterna du själv lägger in. Inom kort kommer 2015 års statistik för det kommunala avtalsområdet att publiceras.

Jenny Davidsson, statistiker

 • Skapad 2016-04-22 15:05
Anonym
Anonym

Kanon!

 • Skapad 2015-03-02 14:04
Anonym
Anonym

Hm....denna sida verkar inte till att fungera! Jag försöker få fram tabeller från olika kommuner i SKåne, men när jag klickar på länken ovan så kommer jag till en sida där det står att jag måste vara medlem och inloggad för att ta del i information Min lön. Jag är medlem och jag är inloggad! Så vad är problemet?
Kan ni kanske svara på hur lönestatestiken ser ut för Ystad kommun?
TAck på förhand!

 • Skapad 2015-02-24 19:49
Tobias
Tobias Gustafsson
Svar till Anonym

Kontrollerad att du är inloggad på webben som medlem. Det gör du genom att klicka på ditt namn uppe i högra hörnet och gå till Min sida. Står du där som "Ej medlem" kan du kontakta medlemsservice som kan koppla ihop ditt webbkonto med ditt medlemskap.

 • Skapad 2015-03-02 15:19
Tobias

Om Tobias Gustafsson

Webbansvarig på Lärarförbundet.

Linda
Linda Gunnarsdotter

Jag tänkte kolla den senaste statistiken på löner inför min intervju. Här finns ingen info!
Är det något man vill ha sitt fack till så är det väl detta.
Skärpning!

 • Skapad 2015-01-12 09:19
Tobias
Tobias Gustafsson
Svar till Linda Gunnarsdotter

Du hittar lönestatistiken på sidan, https://www.lararforbundet.se/verktyg/minlon. Länk till den sidan ligger ovan i artikeln.

 • Skapad 2015-01-28 13:43
Tobias

Om Tobias Gustafsson

Webbansvarig på Lärarförbundet.

Anonym
Anonym

På min löneutveckling står det en högre lön än den jag har i dagsläget. När jag går in på "min lön "ett verktyg inför lönesamtalet. Någon som vet något om det?

 • Skapad 2014-12-04 17:09
Jenny
Jenny Davidsson
Svar till Anonym

Den lön som redovisas i "Min lön" är heltidslön och eventuella fasta tillägg ingår. Om uppgiften ändå inte stämmer bör du kontakta din arbetsgivare som ansvarar för inrapporteringen av löneuppgifter.

Jenny Davidsson
Statistiker Lärarförbundet

 • Skapad 2015-01-28 11:43
Anonym
Anonym

Jag saknar den informationen där man också kunde se statistiken sorterat på percentiler för varje åldersgrupp.Att min arbetsgivare inte ville hamna får långt ned på percentilskalan var ett av skälen till varför jag lyckats höja min lön tidigare. Get it back up!

 • Skapad 2014-11-25 23:18
Robban
Robban Nilsson

Hej
Längre ner på sidan kan du välja att sortera fram fyra olika grupper i taget och jämföra deras löner. Du kan sortera utifrån avtalsområde, lärargrupp och kommun/region. Resultatet visas i staplar och tabellform, totalt och och åldersuppdelat.
Uppgifter om erfarenhet i yrket eller examen har varken vi eller arbetsgivaren i allmänhet uppgifter om så de kan inte redovisas. Ålder är den uppgift som kommer närmast.
Hur siffrorna samlas in finns beskrivet om man följer länken "om statistiken".
Robban Nilsson, ombudsman

 • Skapad 2014-10-28 15:51
Charlotte
Charlotte Artursson

SIDAN FUNGERAR ÅTERIGEN INTE....JAG KOMMER BARA RUNT TILL MIN EGEN LÖNEUTVECKLING. VILL SE ANDRA YRKESGRUPPERS STATISTIK.
DETTA HAR HÄNT FLERA GÅNGER

 • Skapad 2014-10-27 20:16
Anonym
Anonym

Självklart vill man se vad andra lärarkategorier tjänar, både i den egna kommunen men även i grannkommuner.

 • Skapad 2014-10-15 21:05
Anonym
Anonym

Jag håller med föregående , varför ger man inte ut all info, (inga namn) så att man skulle kunna jämföra och få kunskap hur/var man ligger själv.
Vi kommer aldrig att bli eniga med allt detta .....

 • Skapad 2014-09-04 17:34
Anonym
Anonym

Lärarförbundet - kom igen! Hur ska jag kunna lita och förstå lönestatistiken utan att få beskrivet underlaget/datan? Ex. hur många lärare har rapporterat löner? Hur många års erfarenhet? Verksamma år sedan examen? Skärpning! En av lärarnas vapen mot högre löner är bristfällig och opålitlig.

 • Skapad 2014-08-10 22:04
Anonym
Anonym

Jag saknar den tidigare redovisningen av löneläge i percentiler när man tittar på varje grupp för sig i den egna kommunen. Där kunde man se spridningen. Nu kan tex ett fåtal högavlönade "skolledning" dra upp medellönen för hela gruppen. Som jag förstår kan jag enbart få ut lönespridning i diagramform för min egen lärarkategori.

Om jag missat var dessa uppgifter redovisas, vänligen upplys mig. Tack!

 • Skapad 2014-07-17 09:44

Kommentera artikeln!

Med ett konto på lararforbundet.se kan du kommentera, spara och söka bland mer än 30 000 artikler. För alla lärare är lika viktiga - även de som inte är medlemmar i vårt fackförbund (ännu).

Bli medlem

eller logga in här