Lärarförbundet
Bli medlem

S-kommuner satsar inte på lärarna

Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén säger att socialdemokratiska företrädare borde leva upp till sin retorik om höjda lärarlöner.

Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén säger att socialdemokratiska företrädare borde leva upp till sin retorik om höjda lärarlöner.

Socialdemokratiska kommuner satsar inte på lärarna. Det visar Lärarförbundets granskning av medellöner i kommuner styrda av Socialdemokraterna.

- Det här ser inte bra ut. Socialdemokratiska företrädare har ett stort ansvar. De styr i många kommuner i Sverige. Då gäller det att leva upp till retoriken, säger Eva-Lis Sirén, ordförande Lärarförbundet.

I den citatbok om lärarlöner som Lärarförbundet har sammanställt citeras ledande socialdemokratiska politiker vid flera tillfällen. De har sagt att lärarna borde ha högre löner.

- Det gäller att man gör det man lovat. Det räcker inte att vara aktiv i talarstolen. Man måste göra det även i praktiken, säger Eva-Lis Sirén.

"Skapar inte en skola i världsklass"

Lärarnas löner har släpat efter alldeles för länge. Lärarförbundet granskar, listar och presenterar kontinuerligt hur kommunerna satsar på lärarna.

- Det som oroar mig är att två av tre S-kommuner ger lärarlöner under Sverigesnittet. Det är inte tillräckligt. Gör man så lockar man inte fler studenter till läraryrket. Man skapar inte en skola i världsklass, säger Eva-Lis Sirén.

Medellön jämfört med riket medel under över antal
Lärare grundskola, tidigare år 26677 66% 34% (94/48)
Lärare grundskola, senare år 26709 67% 33% (95/47)
Förskollärare 24801 74% 26% (105/37)

Kommentera artikeln!

Med ett konto på lararforbundet.se kan du kommentera, spara och söka bland mer än 30 000 artikler. För alla lärare är lika viktiga - även de som inte är medlemmar i vårt fackförbund (ännu).

Bli medlem

eller logga in här