Lärarförbundet
Bli medlem

Regeringen sätter förskolan i fokus

Nu står det klart att regeringen skjuter till 650 miljoner kronor i ett förskolepaket. Öronmärkta pengar ska få kommunerna att minska barngrupperna och förbättra kvalitén. Förskolelärarutbildningen ska även byggas ut med 800 platser om året.

Hög arbetsbelastning

SVT rapporterar att allt fler svenska barn går i förskolan och de är där längre dagar. I snitt går 16,9 barn per avdelning i dag. Regeringens förslag är nu att öronmärka 125 miljoner om året i tre år för att få kommunerna att minska gruppernas storlek, särskilt för de mindre barnen.

– Det föds fler barn och efterfrågan på förskoleplatser har höjts. Då har det varit svårt för kommunerna att i alla delar leva upp till ambitionerna, säger förskoleminister Maria Arnholm (FP) till SVT.

Höj statusen på förskoleyrket

Lärarförbundets ordförande, Eva-Lis Sirén anser att det är bra att förskollärarutbildningen byggs ut, men framhåller åtgärder behövs tas för att göra förskoleyrket mer attraktivt.

– Vi efterlyser med skärpa karriärtjänster för förskolans lärare, och satsningen för att minska barngrupperna inte är tillräcklig säger hon till TT.

  • Skapad 2014-03-10
  • Uppdaterad 2014-03-28
Frågor & Svar