Lärarförbundet
Bli medlem

Pensionerade rektorn: Min erfarenhet uppskattas!

En av alla lärare och skolledare som jobbar extra som pensionär är Agneta Cederbom, 70 år, tf. rektor i Staffanstorp. ”Jag jobbar i avgränsade perioder på mina villkor. Min erfarenhet uppskattas och jag tycker det är väldigt roligt.”

På frågan hur det kommer det sig att hon valt att jobba extra skrattar Agneta Cederbom och säger att det ju inte bara går att sitta i soffan.

- Är du frisk och orkar så är det kul. Att man tar tillvara kunskapen som vi med lång erfarenhet ändå har tycker jag är väldigt positivt. Och att man tjänar pengar är inte fel!

När Agneta förhandlar om sina villkor framhåller hon erfarenheten, det uppmanar hon också andra att göra.

Lediga fredagar

Agneta har valt att ta avgränsade uppdrag och är ledig längre perioder däremellan. Dessutom har hon bett att få vara ledig på fredagar.

- Just nu är jag rektor på en skola i två och en halv månad. Tidigare har jag jobbat extra som enhetschef när vi hade stort flyktingmottagande för några år sedan, varit inne som förskolechef och rektor på andra skolor.

Kan se vad som behöver göras

Det har varit ledarskapsuppdrag kortare perioder, ibland i väntan på att en ny rektor ska komma på plats. Då är erfarenheten bra att ha – det är lättare att gå in och se vad som behöver göras med kort varsel än för någon som är ny.

När hon förhandlar om sina villkor framhåller hon erfarenheten, det uppmanar hon också andra att göra.

- Och: Det blir lönsamt för arbetsgivaren jämfört med att hyra in från ett bemanningsföretag.

Inte samma press som tidigare

Agneta kommer att ha semester september ut och sedan söka nya uppdrag.

- Jag lever upp av det! Det är inte samma press som när jag jobbade förut, utan på ett annat sätt. Då kunde man knappt andas.


  • Skapad 2018-05-02
Frågor & Svar