Lärarförbundet
Bli medlem

Ombudet: ”Att lärarna trivs är A och O”

Försteläraren Elisabeth Liljeblad är ett av Lärarförbundets 15 000 ombud.

Försteläraren Elisabeth Liljeblad är ett av Lärarförbundets 15 000 ombud.

”Det viktigaste kapitalet i en skola är lärarna och att lärarna trivs är A och O – annars kan man aldrig skapa en bra skola. Och det är allas ansvar”, säger Elisabeth Liljeblad, förstelärare och Lärarförbundets ombud på Internationella Engelska Skolan i Nacka.

Elisabeth Liljeblad är utbildad grundskollärare i idrott/svenska och arbetar som svensklärare, förstelärare och mentor för en klass på högstadiet. Hennes väg till läraryrket var inte spikrak.

–Jag jobbade på ett mediaföretag och tänkte bli journalist. Jag har alltid tyckt om att skriva, men ville inte ha ett stillasittande jobb. Så småningom landade jag i läraryrket och kombinationen svenska och idrott.

Kollegor från andra länder

Att jobba på Internationella Engelska Skolan är lite speciellt. Hälften av kollegorna kommer från utlandet och engelska är det officiella språket. Elisabeth har jobbat på skolan sedan 2011, och är ombud för Lärarförbundet sedan några år.

Att ta rast är inget att ha dåligt samvete för!

–Många kollegor vet inte vilka rättigheter och skyldigheter man har när man jobbar i Sverige, och det får jag många frågor om.

–Jag kan till exempel inte tvinga någon att ta rast men man ska veta att det är en rätt man har. Att ta rast är inget att ha dåligt samvete för!

Alla bidrar till arbetsmiljön

Elisabeth återkommer flera gånger till hur viktigt det är att satsa på en bra atmosfär kollegor emellan för att alla ska må bra och vilja utveckla och förändra.

Olikheter ska få plats – det skapar en bra arbetsmiljö.

–Kapitalet i en skola är lärarna och tar man inte hand om dem på ett bra sätt slår det tillbaka. Att lärarna trivs är A och O – annars kan man aldrig skapa en bra skola. Och det är allas ansvar – jag måste också bidra till något positivt själv.

–Det är viktigt att respektera människor, och ha lite fördrag med varandra. Olikheter ska få plats – det skapar en bra arbetsmiljö.

Arbetstid och lön stora frågor

Internationella Engelska Skolan är en fristående skolkoncern som består av 33 grundskolor och omfattas av Almegaavtalet, det så kallade Friskoleavtalet. Skolan saknar samverkansavtal.

–Jag har en bra relation med ledningen och det är aldrig något problem att få till möten.

Elisabeth har själv jobbat i kommunal skola tidigare och statligt i England. Men frågorna bland lärarna är desamma.

–Arbetstid och lön är alltid stora frågor från medlemmarna – det är ingen skillnad mot andra skolor.

Välkomnar alla nya kollegor

Elisabeth brukar välkomna alla nya kollegor med ett mejl och presentera sig som ombud.

–Helst vill man ju att 100 procent ska tillhöra Lärarförbundet, skrattar hon och fortsätter: Men jag har ingen aggressiv värvningsstil, utan visar på vilken möjlighet ett medlemskap är och att det är bra att vara med i facket.

Jag är ingen problemsökare, utan ser möjligheter – både på jobbet och i uppdraget.

Att vara ombud är något hon trivs med och tycker det är utvecklande som person också, med utbildningar och ombudsträffar.

–Jag är ingen problemsökare, utan ser möjligheter – både på jobbet och i uppdraget. Men att vara två ombud hade inte varit dumt.

Sagt om Elisabeth

Elisabeth är alltid tillgänglig med råd och stöd. Hon arbetar aktivt för att vi ska vara informerade om förändringar och medvetna om möjligheter som kan vara av intresse. Att veta att det finns någon som henne att vända sig till är fantastiskt!

Liz Halkyard, grundskollärare i matematik


  • Skapad 2018-04-12
Frågor & Svar