Lärarförbundet
Bli medlem

Vad gäller om du blir sjuk under semestern?

Det är viktigt att du säger till din arbetsgivare direkt om du blir sjuk under semestern, så att du får ta ut din ledighet vid ett annat tillfälle. Reglerna kring sjukskrivning under semester kan variera beroende på anställningsform och kollektivavtal. Här är en sammanställning av vad som gäller.

Semesteranställd

Du som är semesteranställd lärare, förskollärare eller fritidspedagog och blir sjuk under semestern eller sommarlovet kan begära av din arbetsgivare att få byta ut semestern mot sjukskrivning. Då gäller de vanliga reglerna om sjuklön och sjukpenning. Semestern får du ta ut senare.

Ferieanställning

Här följer gemensam information för de olika avtalsområdena. (Förutom statligt anställd med ferie, se längst ned.)

Om du som har ferieanställning får sjukpenning eller rehabiliteringspenning från Försäkringskassan under ferieperioden behåller du den intjänade ferielönen eftersom du redan arbetat in din ferielön.

Sjuklön från arbetsgivaren, under dag 1-14 i sjukperioden (med 20 % karensavdrag), utges endast i samband med den delen av ferien som räknas som semester. Det är olika beroende på vilket kollektivavtal som gäller, se nedan!

Efter den inledande semesterdelen betalar arbetsgivaren inte ut sjuklön men det är fortfarande möjligt att få sjukpenning från Försäkringskassan samtidigt som du har ferielön.

Du som inte kan ta ut din semesterledighet på grund av sjukdom kan, i samråd med arbetsgivaren, ta ut obetald ledighet senare.

Olika längd på feriens semesterdel

Kommunalt anställd
Arbetsgivaren betalar ut sjuklön under feriens/uppehållets semesterdel, de första 45 kalenderdagarna.

Almega Tjänsteföretagen/IDEA Skolavtalet
Arbetsgivaren betalar sjuklön under feriens semesterdel, de 35 första kalenderdagarna.

Sobona (tidigare KFS)
Arbetsgivaren betalar ut sjuklön under feriens semesterdel, de första 45 kalenderdagarna.

KFO
Arbetsgivaren betalar ut sjuklön under feriens semesterdel, de första 36 kalenderdagarna.

Statligt anställd med ferier

Enligt det statliga avtalet har du under ferietid rätt till din vanliga lön under förutsättning att du inte har varit frånvarande utan lön under terminstid mer än 45 dagar. De lagstadgade semesterdagarna anses förlagda till början av ferieperioden.

Du som byter ut din semester mot sjukledighet får istället sjuklön med 80 procent för de första 14 sjukdagarna. Därefter utbetalas sjukpenning från Försäkringskassan med 80 procent samt 10 procent från arbetsgivaren, till och med den 90:e sjukdagen.

Du som på grund av sjukdom inte har kunnat få ut din avtalsenliga semester under ferien kan, om arbetsgivaren medger, ta ut semester under terminstid.

Kommentarer:

Pernilla
Pernilla Jönsson

..." gäller de vanliga reglerna om sjuklön och sjukpenning. Semestern får du ta ut senare."
Vad är det för vanliga regler, var hittar jag dem? Kommer att vara deltidssjukskriven under min semester och vill veta om jag kan ta ut del av dag eller om jag måste ta ut hel semesterdag?

  • Skapad 2021-06-17 12:04
Hans
Hans Flygare
Svar till Pernilla Jönsson

Kommentaren har tagits bort...

  • Skapad 2021-06-17 14:16
Hans
Hans Flygare
Svar till Pernilla Jönsson

Hej Pernilla! De vanliga regler som du frågar efter är att du först får sjuklön från din arbetsgivare Det är den lön som arbetsgivaren betalar vid sjukdom under sjukfrånvarodag 1-14. Från sjuklönen görs även ett avdrag för karens, ett så kallat karensavdrag
Från och med dag 15 betalar Försäkringskassan ut sjukpenning.
Om du är deltidssjukskriven ska minst 20 semesterdagar tas ut i ledighet - precis som för övriga anställda. Observera att det alltid går åt en hel semesterdag även om du är sjukskriven del av dag. Du får då ut semesterlön för en hel dag samtidigt som du också kan få ut sjukpenning från Försäkringskassan.

  • Skapad 2021-06-17 15:08
Anonym
Anonym

Jag har ferietjänst och arbetar inom vuxenutbildningen. Vi har inga lov utan lägger ut våra lediga dagar när vi önskar under året. Jag har flera lediga dagar kvar att ta ut för året, men kommer snart bli sjukskriven i samband med operation. Vad händer med mina inplanerade lediga dagar? Fryser de inne eller har jag rätt att flytta dem?

  • Skapad 2020-11-03 18:25
Hans
Hans Flygare

De första 45 dagarna är den delen som räknas som semester. då betalar arbetsgivaren både sjuklön och ferielön. efter semesterdelen får du bara ferielön. Du blir alltså inte utan ersättning men får inte både sjuklön och ferielön.

  • Skapad 2020-08-11 08:57
Anonym
Anonym

Jag funderar över betydelsen av "de första 45 kalenderdagarna". Innebär det i praktiken att om jag bryter benet den 46:e dagen får jag ingen ersättning?

  • Skapad 2020-08-05 15:48
Karin
Karin Svanberg

Jag tycker det är väldigt luddigt skrivit vad det gäller KFO's avtal. " förlagd till sommarferiens första kalenderdagar". Detta borde förtydligas så att alla får veta det exakta antalet. Jag själv råkade ut för en skada ett par tre veckor innan jag skulle gå tillbaka i tjänst( ferietjänst) och jag fick ersättning.

Mvh Karin

  • Skapad 2017-06-15 09:32
Hans
Hans Flygare
Svar till Karin Svanberg

Hej Karin! Sidan är uppdaterad med information som besvarar vad som gäller i KFO:s avtal.
Vänliga hälsningar
Hans

  • Skapad 2018-06-14 09:11

Kommentera artikeln!

Med ett konto på lararforbundet.se kan du kommentera, spara och söka bland mer än 30 000 artikler. För alla lärare är lika viktiga - även de som inte är medlemmar i vårt fackförbund (ännu).

Bli medlem

eller logga in här

Frågor & Svar