Lärarförbundet
Bli medlem

Nyfiken på.... i Almedalen

Hur bemöter Christer Mattsson rasismen i skolorna? Hur ser Jan Björklund på sin ministertid i backspegeln? Hur såg Katrin Stjernfeldt Jammehs resa mot den mäktigaste politikerposten i Malmö ut? Helena Ingvarsdotter, chefredaktör på Lärarförbundet djupdyker ner i tre gästers expertis, tankar och liv.

Tid: 15.00-15.25
Adress: Hamnplan/Hamngatan, Visby

Måndag

Nyfiken på Jan Björklund

Jan Björklund, partiledare för Liberalerna och tidigare utbildningsminister möter Helena Ingvarsdotter i Almedalen. Reformerna duggade tätt när Jan Björklund var utbildningsminister. Lärarutbildningen ändrades, legitimationen infördes, betygen gjordes om och det blev fler nationella prov, med mera. Vad tänker han nu så här i backspegeln, blev det som han hade tänkt sig? Och vad skulle han ändra på om han var utbildningsminister idag? undrar Helena Ingvarsdotter inför mötet.

- Jag är också nyfiken på hur det var när han själv gick i skolan och vad han tycker utmärker en bra lärare. Åh, det är så mycket jag vill fråga honom om, så jag vet redan nu att tiden inte kommer att räcka till. säger Helena.


Tisdag

Nyfiken på Christer Mattsson

Christer arbetar med och utvecklar pedagogik för bemötandet av rasistiska subkulturer inom ramen för skolans undervisningsuppdrag. Han är grundskolelärare, doktorand i pedagogiskt arbete och tillförordnad föreståndare för Segerstedtinstitutet vid Göteborgs universitet.

Helena tycker att han verkar vara en person som brinner för det han gör – att möta ungdomar i utsatta situationer och som ofta har extrema och våldsbejakande åsikter.

- Jag är nyfiken på vilka som är hans drivkrafter. Jag vill höra honom berätta sin historia. Varför blev han lärare? Jag vill veta mer om hur han tänker kring att möta rasister och extremister med nyfikenhet och dialog – att respektera dem som inte verkar respektera andra. Hur gör man det, på riktigt – i vardagen som lärare? säger hon.

Medverkande:

  • Christer Mattsson, tf föreståndare, Segerstedtinstitutet
  • Helena Ingvarsdotter, programledare, Lärarförbundet


Onsdag

Nyfiken på Katrin Stjernfeldt Jammeh

Katrin Stjernfeldt Jammeh tillträdde den 1 juli 2013 som kommunstyrelsens ordförande och finanskommunalråd i Malmö och är den första kvinnan som valts till stadens mäktigaste politiska post. Tidigare var hon kommunalråd för skola, trygghet och välfärd i Malmö kommun.

Malmös högsta politiker verkar brinna för förskola och skola, Helena berättar att hon är nyfiken på varför:

- Jag vill höra henne berätta om sin bild av staden och allt som händer där. Ofta visas en ganska negativ och problemfylld bild. Men jag tror att hon som stadens toppolitiker ser en mängd möjligheter med den mångfald som finns där. Vad kan vi andra lära oss av Malmös erfarenheter? undrar Helena.

Medverkande:

  • Skapad 2016-06-21
  • Uppdaterad 2016-07-04
Frågor & Svar