Lärarförbundet
Bli medlem

Ny statistik för statliga löner!

Nu finns färsk lönestatistik för våra statligt anställda medlemmar på lararforbundet.se. Vi hör med Mardjan Dubois, avtalsansvarig, om vad som hänt sedan sist och hur du som är medlem kan ha nytta av statistiken.

Hur har det gått med lönerna på statliga området?

– Den genomsnittliga löneutvecklingen 2018 är på de flesta myndigheter och lärosäten 3 procent. Några myndigheter ligger över snittet, säger Mardjan Dubois.
Står du inför ett lönesamtal och ska diskutera din lön med din chef, är lönestatistiken ett bra stöd.
– Bland enskilda yrkeskategorier har doktorander och förskollärare fått en bättre löneutveckling. Doktorandernas löner är låga jämfört med andra yrken inom staten så det är särskilt positivt att de fått mer.

Hur kan jag som medlem använda statistiken?

– Vi samlar statistiken i löneverktyget ”Min lön”. Står du inför ett lönesamtal och ska diskutera din lön med din chef, är lönestatistiken ett bra stöd. Det gäller även om du funderar på en ny anställning eller fått nya arbetsuppgifter.


– Om du till exempel är adjunkt på ett lärosäte kan du se löneutvecklingen för din befattning bland andra lärosäten och jämföra. Du kan också se medellöner och löneutveckling för din befattning.


–Tänk också på att statistiken bara ett av flera verktyg när du argumenterar för din lön. Arbetsinnehåll, ansvarsområde och spetskompetens är andra viktiga områden och som kan skilja sig åt för en och samma befattning och titel.


– Lärarförbundet har tagit fram åtta tips inför ditt lönesamtal och erbjuder också medlemmar personlig lönecoachning över telefon. Du kan alltid höra av dig till din avdelning eller Lärarförbundet Kontakt om du har frågor!

Den statliga statistiken avser löneläget i september 2018 och är insamlad av Arbetsgivarverket.


Kommentera artikeln!

Med ett konto på lararforbundet.se kan du kommentera, spara och söka bland mer än 30 000 artikler. För alla lärare är lika viktiga - även de som inte är medlemmar i vårt fackförbund (ännu).

Bli medlem

eller logga in här