Lärarförbundet
Bli medlem

"Min mentor betydde allt för mig som ny lärare"

"Med min mentor kunde jag prata om allt från valet av mattebok till de där tunga, allvarliga ämnena. Det var skönt," säger Ditte Karlsson, grundskollärare på Mörarps Skola i Helsingborg.

Se filmen där Ditte berättar mer och ger fler tips!

Första året som nyexaminerad lärare är ofta både roligt och omtumlande. Med en mentor får du vara ny på jobbet och någon att ställa alla frågor till.

Ditte Karlsson började jobba på sin gamla VFU-skola i Karlstad efter examen 2015. Det hade sina fördelar.

— Jag hade koll på allt från var kaffemaskinen står, till vad kollegorna hette och kände mig snabbt som en i gänget.

Samtidigt fanns det saker som inte gick att vara riktigt förberedd på nu när lärarjobbet var på riktigt.

— Allt från alla inloggningar till alla lärplattformar till mer allvarliga frågor som hur jag ska göra för att inte ta med mig jobbet hem.

Ditte bad rektorn om att få en mentor sitt första år, precis som lagen föreskriver. Det blev en erfaren kollega med uppdraget att svara på alla frågor och ge konkreta råd. Frågor som: Hur ska man hantera känslomässigt att ett barn far illa? Vad ska man göra när föräldrar är missnöjda?

— Min mentor var alldeles avgörande för att jag skulle få en bra start i yrket. Med henne kunde jag prata om allt från valet av mattebok till de där tunga, allvarliga ämnena. Det var skönt, och den starten önskar jag alla.


Dittes viktigaste råd till dig som är på första lärarjobbet

  1. Se till att du får en mentor, och att tid finns vikt för det i schemat för både dig och mentorn.
  2. Ta hjälp av kollegorna. Ställ alla frågor. Det går inte att veta vad till exempel alla förkortningar betyder - du måste få vara ny.
  3. Ta stöd av Lärarförbundet. Det kanske finns ett ombud på arbetsplatsen? Annars kan du vända dig till avdelningen med frågor om till exempel arbetsmiljö.


  • Skapad 2019-11-27
Frågor & Svar