Lärarförbundet
Bli medlem

Medlem som pensionär – så fungerar det

Som pensionär på heltid är du välkommen att behålla ditt medlemskap i Lärarförbundet. Du kan också bli pensionärsmedlem om du inte varit medlem i Lärarförbundet tidigare. Ett enkelt sätt att behålla kontakten med arbetskamrater och yrket.

Som pensionerad medlem har du rätt till råd och hjälp när det gäller din pension. Du kan vara medlem i Lärarförbundet som pensionär om du:

  • uppnått pensionsålder och slutat att förvärvsarbeta
  • fått avtals- /garantipension eller hel sjukersättning.

Du kan vara med i den lokalavdelning där du tidigare var yrkesverksam eller i den lokalavdelning där du bor. Det senare är ofta bäst men du bestämmer själv.

Du kan delta i avdelningens aktiviteter och har rösträtt och är valbar som revisor inom avdelningen och på förbundsnivå i uppdrag för pensionärer.

Du kan även delta i regionala medlemsmöten som lokalavdelningarnas pensionärsombud anordnar en gång per år. Kontakta din avdelning för mer information om vad som händer nära dig.

Ska du jobba extra? Överväg aktivt medlemskap

Om du som pensionär funderar över att arbeta extra ibland bör du överväga att fortsätta vara aktiv medlem i Lärarförbundet eftersom du då har rätt till stöd och hjälp i din anställning.

Försäkringar

För att behålla de eventuella försäkringar du har tecknat sedan tidigare via Lärarförsäkringar krävs fortsatt medlemskap i Lärarförbundet.

Vad kostar det?

Ett fortsatt medlemskap kostar 45 kronor i månaden. I avgiften ingår magasinet Läraren. Vill du prenumerera på en ämnestidning kostar det 22 kronor extra per månad.

Hur blir jag pensionärsmedlem?

Enklaste sättet att bli pensionärsmedlem är att höra av dig till Lärarförbundet Kontakt och ändra dina uppgifter.

  • Skapad 2013-08-12
  • Uppdaterad 2022-04-21
Frågor & Svar