Lärarförbundet

Många kommuner är dåligt rustade för att möta lärarkrisen

Lärarförbundet presenterar nu en ny undersökning i Dagens Nyheter som visar på att lärarkrisen kan komma att förvärras. Enligt studien kommer 4 av 10 kommuner ha svårt att möta lärarbristen, det finns ingen rekryteringsstrategi och stora pensionsavgångar väntar i dessa kommuner inom tio år.

- Tyvärr är många kommuner dåligt rustade för den lärarkris de står inför. Har man inte ens en strategi för hur man ska locka fler lärare kommer man stå handfallen den dag krisen är ett faktum, säger Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén.

Undersökningen bygger dels på en enkät som Lärarförbundet låtit göra till samtliga kommuner, med frågor om kommunen har en rekryteringsstrategi för att rekrytera lärare. Dels bygger den på statistik över hur pensionsavgångarna ser ut i dessa kommuner. I undersökningen fick även en Lärarpanel svarar på om de kan tänka sig att jobba fram till pension.

Flera kommuner har inte insett allvaret

Av de 193 kommuner som svarade, säger 43 att de inte har någon strategi, och 44 att de inte vet hur de ska mota lärarkrisen. Lärarförbundet ser oroande på situationen, att det inte ens finns en strategi över hur fler lärare ska lockas till yrket. Det innebär att flera kommuner kommer att stå helt handfallna.

– Många kommuner har börjat få en krisinsikt, men det finns de som ännu inte vaknat och förstått det här, säger Eva-Lis Sirén till Dagens Nyheter.

Här är kommunerna som idag inte har en rekryteringsstrategi 

Kommuner som inte har en strategi för att rekrytera lärare
Kommuner där kommunstyrelsens ordförande inte vet om det finns en strategi för att rekrytera lärare
Arjeplog
Alingsås 
Boxholm
Askersund
Bromölla
Båstad 
Burlöv
Ekerö
Dals-Ed
Eslöv 
Dorotea
Essunga
Eda
Flen
Gagnef
Forshaga
GrumsHabo
GöteneHagfors
Karlsborg
Hammarö 
Kil
Hedemora 
Kristinehamn
Hällefors 
Kumla
Hofors 
Laholm
Härjedalen 
Lekeberg
Höganäs 
Leksand
Högsby 
Lessebo
Kalix
Ljusdal
Klippan 
Mjölby
Lidingö 
Munkfors
Ljungby 
Nora
Ljusnarsberg
Nykvarn
Lysekil
 OxelösundMellerud 
Pajala
Mullsjö
Robertsfors  Perstorp 
Salem
Piteå 
Sandviken
Stenungsund 
Skara
Storfors 
 Skinnskatteberg Svenljunga 
Solna
Säffle 
Sorsele
Tanum 
Sävsjö
Torsby 
Tibro
Torsås
Tomelilla
Umeå 
Tranemo
Vadstena 
Trelleborg Vimmerby 
Uddevalla
Vingåker 
Upplands Väsby
Vänersborg 
Uppvidinge
Vännäs 
Vindeln
Ystad 
Ånge
Åstorp 
Överkalix
Älmhult 

Öckerö 

Kommentarer:

Renée
Renée Häffner Malekkhaiat

Är mycket intresserad av vilka strategier kommunerna har för att behålla sin personal då det jäser i leden pga arbetsbelastningen.

  • Skapad 2014-11-25 17:28
Magdalena
Magdalena Borgemo

Skulle man kunna få ta del av svaret den egna kommunen gav alternativt få reda på om den egna kommunen inte svarade?
Mejla mig gärna ert svar.
Mvh Magdalena Borgemo, ordförande Lärarförbundet Västervik

  • Skapad 2014-11-19 13:19
Magdalena

Om Magdalena Borgemo

Jag är fritidspedagog och jag har också sökt och fått legitimation. Jag är ordförande i Västerviks lokalavdelning och innehar också uppdragen huvudskyddsombud och regionalt skyddsombud. Sedan slutet av 90-talet har jag varit ledamot i styrelsen och haft olika uppdrag såsom sekreterare, vice ordförande, ordförande och huvudskyddsombud.Jag är nätverksansvarig i Kalmar Län för huvudskyddsombud och även för internationellt arbete. Jag är en av Kalmar Läns ordinarie representant till avtalsdelegation och också ordinarie representant till förbundsråd. Jag var Lärarförbundets representant vid Genèveskolan 2016.Jag är också en av ledamöterna i Lärarförbundets centrala valberedning, ett uppdrag som jag har haft under snart 3 kongressperioder.

Kommentera artikeln!

Med ett konto på lararforbundet.se kan du kommentera, spara och söka bland mer än 30 000 artikler. För alla lärare är lika viktiga - även de som inte är medlemmar i vårt fackförbund (ännu).

Bli medlem

eller logga in här