Lärarförbundet
Bli medlem

Många kommuner saknar strategier för att locka lärare

Läget är akut. Närmare 4 av 10 lärare tror inte att de kommer att arbeta som lärare fram till pension. I värsta fall kommer det saknas 79.000 lärare år 2035. För att bryta trenden krävs det att kommunerna jobbar med rekryteringsstrategier.

Närmare 4 av 10 lärare tror inte att de kommer att arbeta som lärare fram till pension vid 65 års ålder, enligt en färsk Novus-undersökning. Siffrorna visar att läget är akut. Det saknas 60.000 lärare i våra skolor idag och Skolverket spår att år 2035 så kommer det saknas 79.000 lärare.

För att vända trenden krävs det att kommuner jobbar strategiskt. Bland annat genom att hitta de nyckelfaktorer som kan få lärare att stanna kvar i yrket.

Dessa nyckelfaktorer är:

  • 1. Lön

  • 2. Mer planeringstid

  • 3. Mindre elevgrupper

  • 4. Bättre psykosocial arbetsmiljö

Men det krävs också en övergripande rekryteringsstrategi med de satsningar och nyckelfaktorer som lärare efterfrågar. 3 av 10 kommuner saknar helt strategier för att locka lärare. Av de kommuner som uppger att de har en rekryteringsstrategi är det fortfarande nästan 40 procent som uppger att satsningar på lärares löner inte är en del av strategin. 30 procent uppger att deras strategier inte innehåller åtgärder för att minska lärares arbetsbelastning.

När siffrorna är så höga som att 4 av 10 överväger att sluta som lärare innan pension är det hög tid att säkra att rätt långsiktiga strategier finns på plats för att säkra skolans kompetensförsörjning. Lärarförbundet har skickat ut en enkät till 191 av Sveriges kommuner för att ta reda på om de har någon rekryteringsstrategi.

Här presenterar vi nu resultatet. 3 av 10 av skolkommuner saknar en strategi för hur de ska locka och rekrytera lärare.

Och av de kommuner som har en rekryteringsstrategi är det nästan 40 procent som uppger att de inte har satsningar på lärares löner som en del av strategin. 30 procent uppger att deras strategier inte innehåller särskilda satsningar på lärares arbetsbelastning.

Av de som inte har några rekryteringsstrategier är det också flera som varken har särskilda satsningar på löner eller arbetsmiljö.

I kolumn 1 kan du se vilka kommuner som inte har några särskilda rekryteringsstrategier för att locka lärare.

I kolumn 2 kan du se vilka av kommunerna som saknar rekryteringsstrategi som inte heller gör särskilda satsningar på löner.

I kolumn 3 kan du se vilka av kommunerna som saknar rekryteringsstrategi som inte heller gör särskilda satsningar på arbetsmiljö.

Kommuner som inte har en särskild strategi för att rekrytera lärareKommuner som inte har en strategi som inte heller gör särskilda satsningar på lönerKommuner som inte har en strategi men som inte heller gör särskilda satsningar på arbetsmiljö
Upplands VäsbyUpplands VäsbyUpplands Väsby
VallentunaEkeröDanderyd
EkeröDanderydNyköping
DanderydÖdeshögÖdeshög
NackaTingsrydMotala
KnivstaTomelillaTingsryd
NyköpingOsbyAlvesta
ÖdeshögBåstadNybro
MotalaLandskronaOskarshamn
VadstenaTanum
Borgholm
NässjöBollebygdBåstad
TingsrydAlingsåsLandskrona
AlvestaEdaAle
NybroAskersundBollebygd
OskarshamnSkinnskattebergGullspång
BorgholmFagerstaAlingsås
OlofströmHoforsSäffle
Östra GöingeNordanstigHallsberg
TomelillaLjusdalHofors
OsbyTimråNordanstig
ÅstorpBräckeLjusdal
BåstadÅseleBräcke
LandskronaSimrishamnSorsele
SimrishamnÅsele
Halmstad
Tanum
Ale
Bollebygd
Essunga
Gullspång
Tibro
Alingsås
Tidaholm
Eda
Säffle
Hallsberg
Askersund
Skinnskatteberg
Fagersta
Hofors
Nordanstig
Ljusdal
Timrå
Bräcke
Åre
Bjurholm
Sorsele
Vilhelmina
Åsele
Haparanda
  • Skapad 2018-12-17
Frågor & Svar